Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna zlatica
  • 02.04.2019. 08:00

Kako suzbiti kukuruznu zlaticu

Važno mesto u suzbijanju ove štetočine, zauzimaju agrotehničke i hemijske mere, ali i uzgoj tolerantnih hibrida.

Foto: Boško Grgić
  • 418
  • 19
  • 0

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) najznačajnija je štetočina kukuruza i važno je znati kako se nositi sa njom, odnosno, kako je suzbiti.

Važno mesto u suzbijanju ove štetočine zauzimaju agrotehničke i hemijske mere, ali i uzgoj tolerantnih hibrida.

Mere suzbijanja 

Agrotehničke mere

Agrotehničke mere najvažnije  su u suzbijanju kukuruzne zlatice i u njih ubrajamo plodored, đubrenje, obrada tla, način, kao i vreme setve. Ove mere u najvećem broju slučajeva sprečavaju razvoj larvi.

Plodored je mera koja se često koristi  i najefikasnija je u suzbijanju kukuruzne zlatice. Pojava zlatice može se sprečiti izbegavanjem ponovljene setve kukuruza, budući da one za odlaganje jaja u avgustu biraju parcele zasejane kukuruzom. Da bi se sprečila pojava kukuruzne zlatice, važno je poštovati trogodišnji ili četvorogodišnji plodored. Ponovljena setva u sledećoj godini osigurava hranu larvama koje izlaze iz jaja tokom maja i juna.

Đubrenjem se poboljšava regeneracija oštećenog korena, odnosno, smanjuju se štete. Obrada zemljišta u jesen dovodi do mehaničkih oštećenja jaja i do promene njihovog vertikalnog rasporeda u tlu (jedan deo jaja prebacuje se na površinu pa se ona smrznu).

Uzgoj tolerantnih hibrida jedna je od agrotehničkih mera. Izabrani hibridi moraju biti dobro prilagođeni uslovima uzgoja i odlikovati se jako razvijenim korenovim sistemom. Takvi hibridi tolerantniji su na napad larvi kukuruzne zlatice.

Praćenje ove značajne štetočine možemo izvoditi pomoću feromonskih mamaca, žutih lepljivih ploča ili pregledom (ocenom) oštećenja korena kukuruza.

Feromonski mamci su sintetizovani seksualni atraktanti koji mirisom privlače imaga kukuruzne zlatice.  Atraktanti mogu biti: hranidbeni, atraktanti ovipozicije i seksualni. Kod ove štetočine prisutna je i sposobnost pri pronalasku partnera i hrane što je korišćeno u izradi atraktanata. Imago bude privučen mirisom feromona, doleće i lepi se na deo mamca koji je iznutra premazan lepkom koji se ne suši. Kritičan broj predstavlja ulov od tri do pet imaga po danu.

Žute lepljive ploče služe u svrhu monitoringa i suzbijanja štetnih insekata. Žuta boja jako je privlačna velikom broju insekata, a pogotovo kukuruznim zlaticama. Ploče su premazane kvalitetnim entomološkim lepkom na koje se zalepe štetočine. Ploče takođe mogu biti umočene u insekticid. Zlatice privučene na žutu ploču, ostaju zalepljene ili ih insekticid ubije. Kritičan broj kod ulova kukuruzne zlatice na žute lepljive ploče je 42 imaga u roku od nedelju dana.

Feromonski mamac u unutrašnjosti parcele na kukuruznoj stabljici (Slika: E. Raspudić - PFOS)
Žuta lepljiva ploča (Foto: E. Raspudić - PFOS)

Hemijske mere

Hemijske mere dozvoljene su pri uzgoju kukuruza u konvencionalnoj i integrisanoj proizvodnji. Posebnu pažnju pre setve kukuruza za suzbijanje kukuruzne zlatice trebaju obratiti mali proizvođači koji uzgajaju kukuruz u monokulturi više od dve godine. Izbor semena tretiranog protiv kukuruzne zlatice i primena feromonskih mamaca mogu doprineti smanjenju populacije ove štetočine.

Strnjiku ne paliti, već je zaoravati

Zapažanje: Obilaskom terena, uočeno je da pojedini poljoprivrednici i dalje pale ostatke kukuruzovine uvereni da će tim postupkom uništiti kukuruznu zlaticu. Paljenje kukuruzovine neće uništiti spomenutu štetočinu već prethodno navedene mere suzbijanja.

Autor: magistar poljoprivrede, Marko Borić


Tagovi

Uzgoj kukuruza Kukuruzna zlatica Zaštita Štetočina Monitoring