Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušna jesen
  • 28.11.2018. 13:00

Kakve je posledice ostavila sušna jesen na evropskim ozimim usevima?

Trajno sušno vreme u većem delu srednje i delovima istočne Evrope dovelo je do ranih problema na ozimim usevima. Neki od useva nedovoljno su razvijeni, što će povećati rizik od oštećenja preko zime.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo
  • 151
  • 12
  • 0

Trajno sušno vreme u većem delu srednje i delovima istočne Evrope dovelo je do ranih problema na ozimim usevima, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Setva i rast kasnili su na zahvaćenim područjima, a mnogi od tih useva sada se opisuju kao "manjkavi". Zabeleženo je da su, takođe, neki usevi nedovoljno razvijeni, što će povećati rizik od oštećenja preko zime.

Pogođene zemlje uključuju neke od najvećih evropskih proizvođača pšenice, ječma i uljane repice. Naročito su pogođeni usevi u Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Kao posledica teških uslova setve i slabog rasta, uljane repice će biti manje u pogođenim zemljama. Međutim, MARS-ov izveštaj naglašava nesigurnost u pogledu toga koliko će je biti manje.

U većini zemalja stanje useva će biti procenjeno tek nakon zime

U međuvremenu, usevi žitarica u Francuskoj, Poljskoj i Ukrajini su napredovali, s manjim područjima na koja je negativno uticalo sušno vreme, navodi Evropska komisija. Međutim, FranceAgriMer ocenio je da su francuske žitarice sredinom novembra bile u najgorim uslovima za razvoj u poslednjih šest godina.

Sledeća fotografija prikazuje ekstremne vremenske uslove u zemljama Evrope na osnovu vremenskih podataka od 1. oktobra 2018. godine do 1. decembra 2018. gde je plavim označeno područje s viškom padavina, crveno područje s manjkom padavina, a tačkice prikazuju područja s viškom akumulisane temperature, čime je zahvaćena i susedna Hrvatska, dok je u istočnom delu te zemlje zabeležen deficit padavina.

vf
Izvor: Evropska komisija

U ovoj fazi još je moguće da se u nekim zemljama poseje meka pšenica, na primer u Nemačkoj, iako uslovi nisu optimalni, dok će u drugim zemljama održivost useva moći da se proceniti tek nakon zime.

U Velikoj Britaniji, Irskoj i Skandinaviji smatra se da su uslovi za ozime žitarice i repicu uopšte povoljni.

Iako je još rano za useve žitarica, težak početak u nekim od najboljih evropskih proizvođača stavlja veći naglasak na vreme koje će odrediti potencijal prinosa. Međutim, za uljanu repicu taj izveštaj dodaje naznake da bi, osim ukoliko vremenski uslovi budu posebno povoljni, evropska uljana repica mogla ponovo biti smanjena 2019. godine.


Izvori

Market report


Tagovi

Evropa Suša Jesen Repica Žitarice


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!