Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara Pazova
  • 16.10.2015. 09:00

Kanalizaciona mreža spašava obradivo zemljište?

Nešto više od 10 hektara poljoprivrednih površina na teritoriji opštine Stara Pazova zagađeno je izlivanjem fekalne kanalizacije. Iako su proizvođači od svoje lokalne samouprave dobili odštetu i dalje strahuju, smatrajući da je kopanjem kanala postignuto samo privremeno rešenje.

Foto: depositphotos.com
  • 186
  • 8
  • 0

Nešto više od 10 hektara poljoprivrednih površina na teritoriji opštine Stara Pazova zagađeno je izlivanjem fekalne kanalizacije. Iako su proizvođači od svoje lokalne samouprave dobili odštetu i dalje strahuju, smatrajući da je kopanjem kanala postignuto samo privremeno rešenje.

Prvi čovek ove sremske opštine Đorđe Radinović, najavljuje početak projekta izgradnje kanalizacione mreže putem privatno-javnog partnerstva, sredinom novembra, a time bi se došlo do trajnog rešenja ove nezavidne situacije.

Pod znakom pitanja mogućnost daljeg korišćenja zemljišta

balaž
Mihal Balaž, staropazovačko

Udruženje poljoprivrednika

"Skoro 15 hektara obradivog zemljišta u Staroj Pazovi i dalje je pod velikim znakom pitanja u pogledu kvaliteta i mogućnosti daljeg korišćenja. Ako je pucanjem regionalnog kolektora došlo do izlivanja fekalija direktno na zemljište, onda je to velik problem s kojim se proizvođači ne suočavaju često u 21.-om veku", tvrdi Mihal Balaž iz staropazovačkog Udruženja poljoprivrednika.

"Sada je iskopan kanal, koji trenutno pomaže, ali na duže staze moramo se pobrinuti za ugradnju cevi. Odšteta je korektan potez od strane lokalne samouprave i to niko ne osporava, ali postoji još jedan problem, a to je pucanje cevi baš kod vodozahvata sa kojeg se vodom snabdeva cela opština. To je problem koji se što pre mora rešiti. Paori koji u tom delu imaju obradivo zemljište uvek strahuju", kaže Balaž.

Problem rešava Opština

Radinović ističe da krivicu treba tražiti u ranijim odlukama nekadašnjih vlasti, koje ugrađivanjem jeftinih i nedovoljno izdržljivih cevi, nisu sačuvale svoje građane od ovakvih problema. "Loše rešenje iz bivših vremena sada se obija o glavu nedužnim proizvođačima, ali to je nešto od čega ne možemo pobeći. Mi smo naše poljoprivrednike obeštetili", objasnio je.

"Poljoprivrednici kojima smo isplatili odštetu nisu imali pritužbi, zbog čega smatram da su zadovoljni. Mi kao odgovorna lokalna samouprava razmišljamo strateški i uskoro ćemo krenuti u realizaciju projekta sa najboljim ocenama u Srbiji", dodaje Radinović. On tvrdi da nakon ovakvog poteza, kojim su proizvođači obeštećeni, sledi i trajno rešenje. Sredina novembra određena je za početak realizacije projekta izgradnje kanalizacione mreže, a Radinović podseća da je to najbolje ocenjen domaći projekat za koji već postoje bankarske garancije.

Foto: depositphotos.com; tingyaso


Tagovi

Izlivanje feklane kanalizacije Obradivo zemljište Opština Stara Pazova Pomoć Pucanje cevi Privatno javno partnerstvo Kvalitet zemljišta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".