U nekim delovima ozimi usevi propadaju zbog viška, a u drugima zbog manjka vode.
Dugotrajne i prekomerne količine padavina u zemljama Beneluksa i severozapadnoj Nemačkoj, iako manje ekstremne nego prethodnih meseci, dovele su do zasićenja zemljišta vodom zbog čega su ona natopljena, a na pojedinim lokalitetima poplavljena.
Prevlažna polja ne samo da su loša za ozime useve, već ih je i nemoguće obrađivati i teško im je pristupiti, navodi Evropska agencija za praćenje useva (MARS) u svom izveštaju za februar. Sve ovo dovodi do kašnjenja sa đubrenjem.
Slična situacija zabeležena je u Danskoj i jugoistočnoj Švedskoj. Stanje je dodatno pogoršala jaka kiša početkom februara.
Višak padavina zabeležen je i u istočnoj Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Belorusiji, zapadnoj Ukrajini, centralnoj Rumuniji i evropskom delu Rusije.
U nekim južnim regijama i dalje imaju problem trajnog manjka padavina, izveštava MARS. Nedostatak kiše se već sada negativno odražava na ozime useve. Posebno su pogođene jugoistočna Rumunija i severoistočna Bugarska, gde je količina padavina u posmatranom periodu manja od polovine dugoročnog proseka (LTA).
Manjak padavina zabeležen je u nekim sredozemnim obalnim područjima Španije i u Grčkoj gde su temperature neuobičajeno visoke. Ali, tamo do sada nije bilo negativnih uticaja zahvaljujući dovoljnim rezervama vlage u zemljištu.
U mnogim delovima Italije je velika suša, posebno na Siciliji.
Sezonska prognoza: Čeka nas proleće toplije od proseka, a sa njim i suša?
Suša se nastavila i u severnoafričkim zemljama Maroko i zapadni Alžir, što značajno utiče na očekivani prinos žitarica.
U jugoistočnoj Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj od sredine januara vladaju neuobičajeno niske temperature. Sa druge strane, u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj prosečne dnevne temperature premašile su LTA do četiri stepena Celzijusa, a u nekim regijama i do šest stepeni Celzijusa.
Ovako visoke temperature u ovo doba godine pogoduju razvoju useva, posebno kasno zasejanih. Ujedno smanjuju njihovu otpornost zbog čega su osetljiviji na hladnoću.
Tagovi
Autorka