Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji radovi
  • 20.10.2015. 14:00

Kasni berba kukuruza u Rasinskom okrugu

Berba kukuruza u Rasinskom okrugu zbog loših vremenskih uslova obavljena je na oko 65 odsto površina, dok je setva pšenice i ječma na tom području na početku.

Foto: depositphotos.com
  • 108
  • 4
  • 0

Berba kukuruza u Rasinskom okrugu zbog loših vremenskih uslova obavljena je na oko 65 odsto površina, dok je setva pšenice i ječma na tom području na početku, rečeno je u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Kiša otežava poslove na njivama

"Kiša i padavine koje se najavljuju otežavaju posao na njivama, nadamo se da će se do kraja meseca to završiti, jer treba da krene setva pšenice, koju poljoprivrednici seju uglavnom na istim njivama", istakla je savetnica za ratarstvo u toj službi Radojka Nikolić. Ona je podsetila da su poljoprivrednici koji su radili silažu kukuruza imali dovoljno vremena da pripeme njive za setvu pšenice, ali da je zemljište najpre bilo jako suvo, da bi potom zbog obilnih padavina postalo previše vlažno za pripremu.

Prinosi kukuruza zadovoljavajući imajući u vidu sušu

Iako je prinos kukuruza u Rasinskom okrugu ove godine od 20 do 40 odsto niži od proseka, Nikolić je kazala da nije toliko loše koliko se očekivalo zbog sušne i godine sa veoma visokim temperaturama. "Prinosi su različiti, od tri i po do pet i po tona po hektaru, u zavisnosti od primenjene agrotehnike i kvaliteta zemljišta, što je zadovoljavajuće imajući u vidu sušu i nepovoljne temperature. U 2012. godini, koja je takođe bila sušna, nije bilo ni klipa, a sada su klipovi manji, ali su zrna dobro nalivena", objasnila je Nikolić.

Kukuruzom je bilo zasejano oko 40.000 hektara u Rasinskom okrugu, dok bi pod pšenicom, čija je setva na početku, trebalo da bude oko 14.000 hektara, a optimalan rok za taj posao je kraj meseca.

Foto: depositphotos.com;jovanjaric


Izvori

beta.rs


Tagovi

Berba kukuruza Setva pšenice Rasinski okrug Prinosi Loši vremenski uslovi Radojka Nikolić Suša Priprema njive Silaža kukuruza