Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.11.2020. 07:30

Kina podstiče poljoprivrednike na veću setvu žitarica, a u Rusiji slabija zbog suše

Bezbednost hrane najvažnija je svetskim velesilama. Kineska vlada želi da stabilizuje domaću proizvodnju žitarica dok se u Rusiji i Francuskoj bore sa sušom.

Foto: Depositphotos/Nikodash
  • 124
  • 110
  • 0

Kineska vlada izdala je neobičnu smernicu kojom podstiče svoje poljoprivrednike da povećaju proizvodnju žitarica i to setvom pšenice, kukuruza i riže, piše South China Morning Post. Na taj način žele da stabilizuju domaću proizvodnju žitarica kako bi mogli da se nose sa neizvesnostima koje proizlaze iz globalne situacije u vezi sa pandemijom SARS-CoV-2.

Prednost daju ovim kulturama za razliku od dosadašnjeg podsticanja diverzifikacije u korišćenju obradivih površina, posebno kada je reč o ekonomskim usevima kao što su pamuk i duvan. 

Ove godine je uvoz žitarica, posebno ječma, kukuruza, sirka i pšenice, u tu zemlju naglao porastao. Podsetimo, u prvih devet meseci ove godine skočio je za 83,3 odsto, na 20,86 miliona tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se i rekordna kupovina pa i proizvodnja useva. 

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cene u celom svetu?

Istovremeno, kineski predsednik Si Đinping promoviše kampanju za smanjenje otpada od hrane, iako ministarstvo poljoprivrede predviđa da će domaća proizvodnja žita doseći još jedan rekord u 2020. godini.

U Rusiji posejali manje pšenice

U njima susednoj Rusiji poljoprivrednici su ove godine posejali ozime pšenice manje nego prošle godine. Procenjuje se da je jedna od najvećih svetskih izvoznica žitarica zasejala, i to u suvo tlo, 19,1 miliona hektara pšenice, u odnosu na 18,1 milion hektara u istom razdoblju pre godinu dana.

"Uprkos određenom poboljšanju poslednjih nedelja, biljke su uopšteno u lošem stanju. Mnogo će zavisiti o toga koliko će ova zima biti oštra i koliko će pdavina biti", izjavili su u poljoprivrednoj savetodavnoj kompaniji "Sovecon". 

Uslovi za setvu posebno su loši u području oko Volgograda, Stavropola i obližnjih regija, uprkos određenim poboljšanjima poslednjih nedelja. Situaciju dodatno komplikuje i nedostatak vlage u zemljištu u nekoliko ključnih regija, što predstavlja rizik i za prolećnu setvu 2021. godine, prenosi agriculture.com

U sezoni 2019/2020 Rusija je proizvela 73,6 miliona tona pšenice, izvozeći gotovo polovinu ukupne količine. Zauzela je četvrto mesto po proizvodnji iza Kine, Evropske unije i Indije, a drugo po izvozu iza EU.

Povećana potražnja proizvođača stočne hrane

A kada je o EU reč, zemlja predvodnica po proizvodnji i izvozu je Francuska. Drugi mesec zaredom nacionalna kancelarija za poljoprivredne i proizvode iz mora FranceAgriMer povećao prognozu izvoza izvan EU u razdoblju 2020/2021 za meku pšenicu i to na 6,85 miliona tona

Ali, izvoz je i dalje za gotovo 49 odsto lošiji od procenjenog za sezonu 2019/2020, odnosno rekordnih 13,46 miliona tona, a što su uzrokovale vremenske prilike. 

Kina je bila najaktivniji kupac francuske pšenice, i to s milion tona, a neki očekuju da će do kraja sezone izvoz doseći dva miliona tona, prenosi World Grain

Očekivani izvoz meke pšenice unutar EU smanjen je za 80.000 tona, dok je domaća potražnja proizvođača stočne hrane povećana za 100.000 tona, rekao je FranceAgriMer.


Tagovi

Tržište žitarica Kina Rusija Francuska Setva pšenice Pandemija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.