Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 10.01.2021. 18:00

Kina povećava proizvodnju kukuruza, viša cena ispraznila skladišta?

Cene ove žitarice u Kini su dosegle rekordan nivo, a vlasti ispraznile rezerve. Međutim, uvoznici su nabavili ogromne količine kako bi nadomestili nestašicu.

Foto: Bigstock/Jonathan Weiss
  • 1.285
  • 379
  • 0

"Kina će ove godine povećati površinu zasejanu kukuruzom u svojim glavnim ratarskim regijama", najavio je kineski ministar poljoprivrede, Tang Renjian komentarišući nekoliko poslednjih godina u kojima su manje zasejane površine rezultirale sve većim nedostatkom ove kulture u toj zemlji. Povećanje površina deo je plana za osiguranje prehrambene sigurnosti, prema novoimenovanom ministru poljoprivrede i ruralnih poslova, prenosi reuters.

Stabilizacija proizvodnje

Vlasti će se usredsrediti na širenje površina kukuruza na severoistoku, kao i područja oko reke Huai, Hai i Ho, obećao je Renjian nakon što su cene te žitarice u Kini dosegle rekordan nivo, a vlasti ispraznile rezerve. Međutim, uvoznici su nabavili rekordne količine kako bi nadomestili nestašicu.

"Očekuje se da će se površine i proizvodnja kukuruza oporaviti i povećati, dok će cena verovatno pasti u sledećih nekoliko godina", kazala je Meng Jinhui, viša analitičarka iz agencije Shengda Futures.

Prema kineskom Državnom zavodu za statistiku poljoprivrednici su 2020. posejali 41,264 miliona hektara kukuruza, a proizvodnja je iznosila 260,67 miliona tona zrna.

Kina je smanjila površine u poslednjih nekoliko godina kako bi redukovala državne zalihe i povećala proizvodnju ostalih kultura poput soje.

"Vlasti moraju da se osiguraju da se ne smanje ni površine riže", napomenuo je ministar.

"Na severozapadu i područjima oko reka Ho, Huai i Hai trebalo bi da teže oporavku površina pšenice", smatra on. Dodaje i da će Kina stabilizovati proizvodnju soje i osigurati domaće zalihe. Takođe, usredsrediće se na bolje seme i zaštitu svojih obradivih površina radi jačanja sigurnosti žitarica. 

Modernizacija poljoprivrede

Treba spomenuti da je ova država tokom protekle godine zabeležila dobru žetvu, a proizvodnja žitarica je povećana za 0,9 odsto na godišnjem nivou.

Kako piše xinhuanet, pametne tehnologije i digitalizacija postale su deo pokreta za modernu poljoprivredu, oslobađanje radne snage i poboljšanje proizvodne efikasnosti.

Od septembra 2020. Kina je uspostavila 18 poljoprivrednih pilot-zona bez radne snage i to za 14 vrsta useva u 12 pokrajina i regija. S tim su projektom pokrili više od 5.300 hektara. Takođe, prodaja opreme, samohodnih i autonomnih poljoprivrednih mašina porasla je za čak 213 odsto u toj zemlji.

Najavljena je i digitalna poljoprivredna platforma koja u različitim fazama prikuplja informacije o životnoj sredini, plodnosti zemljišta i rastu useva, nudeći naučne smernice za upravljanje poljima.


Tagovi

Kina Modernizacija Digitalizacija Proizvodnja žitarica Tang Renjianu


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]