Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje
  • 15.09.2021. 10:00

Koje su prednosti ranijeg jesenjeg oranja?

Jedna od prednosti ranijeg jesenjeg oranja je to što se tokom zime, pod dejstvom niskih temperatura stvara fina mrvičasta struktura, koja olakšava pripremu zemljišta u proleće, i omogućava pravovremenu setvu.

Foto: Depositphotos/NewNow
  • 721
  • 97
  • 0

Koji su osnovni razlozi preporučivanja oranja u jesen i koje su prednosti u odnosu na prolećnu obradu, odgovore je dala stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Jorgovanka Vlajkovac. Pre svega, treba jasno odvojiti jesenje oranje parcela posle strnina, u odnosu na ono na kojima su bile okopavine poput kukuruza, suncokreta. Tamo gde je urađeno ljuštenje strnjišta daleko su lakše za obradu u jesen jer su rastresitije i povoljnije vlažnosti od onih na kojima nije.

Okopavine generalno ostavljaju za sobom zemljište u boljem stanju - tada se uglavnom, ako postoji, đubri stajnjakom, pa je ono povoljnije strukture, u toku gajenja okopavina obavlja se međuredna obrada, njiva je čistija jer se štiti od korova i drugo.

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

Podsetimo, najvažniji zadatak jesenje obrade jeste dovođenje zemljišta u takvo stanje da može primiti i sačuvati zimske padavine.Takođe, drugi cilj je da olakša predsetvenu pripremu za useve koji će se gajiti u proleće. Optimalna i ekonomična dubina jesenjeg oranja menja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahteva pojedinih useva.

Posle oranja zatvoriti brazde tanjiračom

Glavne prednosti što ranijeg jesenjeg oranja su:

  • veće nakupljanje i čuvanje zimske vlage jer su zimske rezerve stalan izvor vlage u zemljištu, a naročito ako su "vlage sastavljene" (zimska rezerva sa padavinama tokom vegetacije);
  • pri jesenjem oranju gornji sloj zemljišta, sa unetim NPK mineralnim đubrivom, se prevrće i baca na dno brazde, kako bi đubrivo došlo u zonu korenovog sistema, a zemljište da se odmori i regeneriše, a donji sloj koji je sačuvan od gaženja, sa povećanim sadržajem hranljivih elemenata, baca se na površinu;
  • semena korova se jesenjim oranjem premeštaju na veću dubinu sa koje ne mogu da klijaju u proleće;
  • tokom zime, pod dejstvom niskih temperatura stvara se fina mrvičasta struktura, koja olakšava pripremu zemljišta u proleće, i omogućava pravovremenu setvu;
  • mrvičasta struktura uslovljava i povoljan toplotni i vazdušni režim zemljišta, što omogućava brzo i ujednačeno nicanje useva.

Važno je napomenuti da je poželjno posle jesenjeg dubokog oranja grubo zatvoriti brazde tanjiračom da bi se smanjila površina zemljišta za izmrzavanje, koje će onda biti ravnomernije da bi se sprečilo zadržavanje vode u depresijama i da bi zemljište bilo ravnije, čime će se još olakšati prolećna fina priprema za setvu jarih kultura, naročito onih koje se seju u rano proleće (jara žita, lucerka i drugo), ističe Vlajkovac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ranije oranje Jesenje oranje Jorgovanka Vlajkovac Zatvaranje brazde Đubrenje Izvor vlage u zemljištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D