• Agrotehnika
  • 14.03.2019. 12:00

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

Blagovremena i kvalitetno urađena obrada zemljišta, ima ogroman uticaj na visinu prinosa jer ne postoje neke dodatne mere ili čak ni povećana ulaganja ne mogu u potpunosti da nadoknade prinose koji su izgubljeni zbog nepravilno odrađene obrade zemljišta.

Foto: Pixabay/Klassenlehrer
  • 919
  • 94
  • 0

Značaj pravilne obrade ogleda se u sposobnosti da popravi fizičko - hemijske, biološke i mikrobiološke osobine zemljišta, ali i da popravi strukturu. Ovo je posebno značajno u intenzivnoj proizvodnji, gde se u jednoj godini smenjuje više useva.

Važnost pravilne pripreme zemljišta ne može se dovoljno naglasiti jer se primenom đubriva, agrotehnike i navodnjavanja, narušava struktura i smanjuje se plodnost zemljišta.

Pravilna obrada ima zadatak da zemljište što bolje pripremi za useve koji će se uzgajati, ali i da ga pripremi tako da daje optimalne rezultate pri redovnom iskorišćavanju zemljišta svake godine.

Najvažniji zadatak oranja

Prema rečima Violete Veličković iz PSSS Mladenovac, oranje, u poređenju sa ostalim agrotehničkim operacijama, zahteva više vremena i energije. Upravo zbog toga potrebno je razmotriti kada, na koju dubinu i koliko puta će se primeniti ovaj način obrade. Najvažniji zadatak jesenje obrade jeste dovođenje zemljišta u takvo stanje da može primiti i sačuvati zimske padavine.Takođe, drugi cilj je da olakša predsetvenu pripremu za useve koji će se gajiti u proleće. Optimalna i ekonomična dubina jesenjeg oranja menja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahteva pojedinih useva.

"Za jara strna žita, grašak i grahoricu dovoljna je dubina oranja od 20cm dubine, a za okopavine između 20-30cm dok za šećernu repu, lucerku i krompir 30-35cm. Stanje vlažnosti pri kojoj se zemljište najlakše i najkvalitetnije obrađuje naziva se fizička zrelost za obradu. Zemljište je fizički zrelo kada je 50-60 % ukupne zapremine pora ispunjeno vodom", ističe Violeta.

Zimsko oranje i đubrenje za bolji rod povrća

Optimalno vreme za oranje može se oceniti i tzv. subjektivnim metodama. Ako se malo zemlje uzme u ruku i blago stisne pa se formira slepljena grudva, to je znak da u zemljištu ima suviše vlage.
U slučaju da se od zemlje posle stezanja ne može formirati grudva, zemljište je suvo. Ako se formirana grudva ne raspadne pri udaru u zemlju, znak je da se zemljište nalazi u stanju fizičke zrelosti za obradu.

Koja je optimalna vlažnost zemljišta

Rastresito stanje zemljišta u proleće dovodi do povećanja PVK (poljskog vodnog kapaciteta) jer je i veća poroznost obrađenog zemljišnog sloja. Treba napomenuti da je tada veće isparavanje.

Poznato je da minimalna količina vazduha u zemljištu, neophodna za razviće useva, zavisi od tipa zemljišta i ona varira od 10-50% od poroznosti zemljišta. Optimalna vlažnost za razviće biljaka zavisi od vrste zemljišta i ona varira od 50-90% od pune vlažnosti zemljišta.

Najbolje je sa pripremom zemljišta krenuti u jesen, kada se u oktobru ili novembru odradi duboko zimsko oranje, na dubini oko 30cm, do 40cm najviše. Na ovaj način, oranični sloj se prevrće i izlaže uticaju vlage, vazduha, ali i mraza. Duboka osnovna obrada omogućava i bolje ukorenjavanje korenovog sistema i prodiranje u dublje slojeve zemljišta, ali i bolje usvajanje hranljivih materija.

Vlaga se dubokim oranjem, a za vreme zimskog perioda, skladišti u zemljištu i na proleće se brže prosuši tako da se zemljište može na vreme pripremiti za setvu ranih useva.

Duboko oranje nije preporučljivo u jesen (Foto: Bigstockphoto/format35

U proleće ne treba orati jer je zemljište u toku jeseni već duboko zaorano. Duboko oranje na proleće nije poželjno i iz razloga jer se tako gubi mnogo vlage iz zemljišta. Ovo se dešava jer se oranjem na površinu iznose donji, vlažni slojevi zemljišta, a vlaga brzo isparava.

Ponovno oranje opravdano je u slučaju kada je zemljište u lošijem stanju, odnosno, kada je zakorovljeno pa ga je duboko jesenje oranje još više sabilo ili u slučaju kada su zimske biljne vrste rano skinute pa se u tom slučaju oranje mora ponovo odraditi.

Preporuke za prolećnu obradu

Prolećno oranje izvodi se na dubinu od 15 cm i nakon njega, trebalo bi se istog dana izvršiti i drljanje kako bi se gubici vlage sveli na minimum.

Na proleće preporučuje se pliće oranje, na dubini od 10 - 15 cm, ukoliko se na jesen nije izvodilo duboko zimsko oranje. Tako obrađeno zemljište, potrebno je odmah kultivisati, a zatim se odmah priprema površinski sloj zemljišta, od 5 do 10 cm, za setvu. Ovim postupcima, sprečava se gubitak vlage iz zemljišta što je jedan od najvažnijih kriterijuma uspešne setve.

Površinski sloj zemljišta mora da bude rastresite i mrvičaste strukture, zbog ujednačenog nicanja biljaka. Iz tog razloga, zemljište se drlja i potrebno ga je jednom ili više puta kultivisati, u zavisnosti od tipa zemljišta ili njegove zakorovljenosti.

Predsetvena priprema znači stvaranje tvrde posteljice i mekog pokrivača i njen cilj je da optimalno pripremi sloj zemljišta za setvu i on je obično 3- 4 cm. Veoma je važno i vreme kada se radi predsetvena priprema pa tako će se u suvljim uslovima izvoditi zajedno ili odmah nakon obrade zemljišta.

Na zemljištu koje je nešto suvlje, a pri tom je dovoljno rastresito, potrebno je odraditi i valjanje jer se na taj način omogućava da vlaga izbije u površinske slojeve zemljišta.

Blagovremena i kvalitetno urađena obrada zemljišta, ima ogroman uticaj na visinu prinosa jer ne postoje neke dodatne mere ili čak ni povećana ulaganja ne mogu u potpunosti da nadoknade prinose koji su izgubljeni zbog nepravilno odrađene obrade zemljišta.

Đubrenje kao značajan faktor

Pored značaja pravilne obrade i agrotehnike, značajan faktor dobre pripreme zemljišta je i đubrenje. Ono zavisi od plodnosti zemljišta, ali i zahteva biljaka koje se gaje i njihovih potreba za hranivima. Svež ili poluzgoreo stajnjak unosi se sa dubokom obradom u jesen, a zgoreo stajnjak unosi se na proleće, pred sadnju.

Kako bi se postigli visoki prinosi, poželjno je pre svega odraditi hemijsku analizu zemljišta. Na osnovu analize, stručnjaci će odrediti preporuku o vrsti i količini đubriva koje je potrebno uneti pred sadnju i za vreme same vegetacije biljaka.

Usled višegodišnje i intenzivne primene đubriva, može da dođe do zaslanjivanja zemljišta. Ova pojava relativno je česta i još je jedan razlog više zašto je poželjno odraditi hemijsku analizu zemljišta pre nego što se počne sa proizvodnjom.


Tagovi

Obrada zemljišta Duboko oranje Predsetvena priprema Plitko oranje Analiza zemljišta Struktura zemljišta Plodnost Đubrenje Violeta Veličković Drljanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sušena pet ili mesec dana, na dimu ili promaji, pikantna ili obična, ukusa i recepata ima raznih kad se krene Srbijom, ali koja kobasica je najbolja - uskoro na Agroklubu!