Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni suncokret
  • 26.11.2023. 10:30

Koje su prednosti uzgoja crnog suncokreta?

Kako izgleda stabljika crnog suncokreta i kako se gaji ova biljka?

Foto: Bojan Kecman
  • 352
  • 47
  • 0

Posle korone pojedini voćari odlučili su se da iskrče stare zasade voća i poseju ovu crni suncokret jer se ulje, koje se dobija iz semenki, na tržištu može prodati po povoljnim cenama. Inače, velikih razlika između crnog i ostalih suncokreta koji se uzgajaju na našim oranicama nema. Stabljika je visoka i čvrsta pošto ima dobro razgranat koren koji je snažan i daje stabilnost biljci.

Jak koren

Naraste i više od dva metra visine, pogotovo ako ima dovoljno vode. U početku stabljika je nežna, a kasnije prečnik može da naraste i do šest centimetara. Listovi su veliki, srcolikog izgleda dok se stablo završava sa cvetnom glavicom na kojoj su cvetovi, u kojima su posle oplodnje formirane semenke. Glavica je okružena narandžastim laticama koje biljci daju vatren izgled.

Poprilično je otporan i na jake vetrove

Stabljika crnog suncokreta prekrivena je grubim dlačicama koje sprečavaju gubitak vode. Podstiče razvoj korisnih organizama i rahli zemljišta. Što se tiče zemljišta, crni suncokret nije preterano zahtevan, iako voli ona bogata hranljivim materijama, posebno azotom i fosforom. Zbog snažnog i dubokog korenovog sistema dobro koristi kalijum iz zemljišta, a poprilično je otporan i na jake vetrove koji su u ovoj godini bili posebno izraženi.

Ako se gaji u baštama, kao pojedinačne biljke na obodima bašte, dovoljno je da se rastrese stajsko đubrivo, bilo zreli stajnjak ili peletirano stajsko đubrivo, a biljka dobro reaguje i na kompost od šampinjona. Listovi i stabljike mogu da se koriste za ishranu stoke, najčešće kao silaža.

Nisu poželjne visoke temperature

Za normalan rast i razvoj zahteva temperature između 20 i 25 stepeni, a ako je više od 25 stepeni, smanjuje se procenat ulja u crnim semenkama koje imaju visoku energetsku vrednost. Semenke sazrevaju u drugoj polovini septembra. Takođe, crni suncokret spada u medonosne biljke koje posećuju insekti oprašivači.

Nije tolerantan na plamenjaču

U suštini, visoke temperature u doba cvetanja mogu da redukuju prinos, ali dobra snabdevenost zemljišta hranljivim materijama i vodom, mogu da ublaže negativne efekte visokih temperatura. Prinosi mogu da iznose i do tri tone po hektaru.

Semenke suncokreta sadrže dosta kalcijuma, bakra, magnezijuma, vitamina B i E, linolne kiseline, a dobre su i za reumu, artritis, astmu. Što se tiče bolesti, poprilično je otporan na crnu pegavost, dok nije tolerantan na plamenjaču. Ipak, ova bolest ne utiče mnogo na prinos.


Tagovi

Crni suncokret Medonosne biljke Oplodnja suncokreta Plamenjača Crna pegavost suncokreta


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.