Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana voća
  • 15.01.2023. 10:00

Kompost od šampinjona umesto đubriva za ishranu voćaka?

Brže se razgrađuje od stajnjaka, ne sadrži semenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.213
  • 62
  • 0

Zbog rasta cena đubriva, koje su skočile duplo ili čak troduplo, mnogi voćari sve manje koriste onog mineralnog, ali i stajnjaka. U novije vreme okreću se kompostu od šampinjona koji je jeftiniji, a isto tako može da doprinese održavanju rodnosti.

Traktorska prikolica goveđeg stajnjaka, pre izbijanja krize i poskupljenja, koštala je, u nekim područjima, oko 100 KM (oko 6.000 dinara). Ubrzo je cena skočila na 200 maraka, što je postalo neisplativo mnogima, a on je praktično nezamenjiv za ishranu voćaka u čijem uzgoju važi pravilo da koliko iznese hranjiva rodom, toliko treba da joj se vrati.

Proizvođači ga se brzo rešavaju

Prošla, 2022. godina, bila je rodna, naročito kod šljiva i jabuka, zbog čega je važno da se i ove godine stabla pognoje hranivima koja će im omogućiti rodnost. Kompost od šampinjona mešavina je stajnjaka, da li goveđeg, konjskog, kokošijeg ili ovčijeg, i gljiva koje ostanu nakon berbe.

 Kompost sadrži dosta organske materije 

Kompost, jednostavno rečeno, prezri i pošto nema većeg prinosa šampinjona proizvođači ga se moraju rešiti. Ukoliko je reč o većoj proizvodnji često se dešava da se voćarima nudi besplatno, samo da ne stoji po dvorištima ili u krugu preduzeća u kojem se proizvode ove gljive.

Povoljna cena

I to je jedan od razloga zbog kojeg je u prošloj godini, došlo je do porasta upotrebe ovog komposta u voćnjacima, pa i baštama, a cena mu je, ako se ne nudi besplatno, vrlo povoljna. Količina koja se preveze u jednoj turi iznosi minimalno četiri tone.

Toplo vreme stvara probleme - voćkama je potrebna zima

Prema iskustvima onih koji su ga koristili, ovaj kompost se brže razgrađuje od stajnjaka, a trava je zelenija na mestima gde je on korišćen, u odnosu na ona gde je primenjeno NPK đubrivo ili stajnjak. Ne sadrži semenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Poboljšava karakteristike zemljišta

Kompost od šampinjona sadrži i azot, fosfor, kalijum, kalcijum i gvožđe. Pogodan je za zemljišta koja sadrže više azota jer on sam ga ne sadrži mnogo. Odnos azota, fosfora i kalijuma je 1:1:1.

Brže se razgrađuje od stajnjaka

Ali, sadrži dosta organske materije i dovodi do uspostavljanja boljeg vodno-vazdušnog režima, što opet dovodi do boljeg zadržavanja vode u zemljištu i aktivira korisne zemljišne mikroorganizme.

Takođe, poboljšava strukturu gline u zemljištu i omogućava bolju drenažu, odnosno, brže oticanje viška vode. Sadržaj kalcijuma pogodan je za neke biljke, naročito krušku i paradajz, dok ga jagode i borovnice ne vole jer su one pogodne za kiselija zemljišta.


Tagovi

Kompost Šampinjoni Peletirani stajnjak Goveđi stajnjak Mikrorganizmi Đubrivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.