Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 01.01.2023. 12:00

Toplo vreme stvara probleme - voćkama je potrebna zima

Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabeležena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije.

Foto: Bojan Kecman
  • 277
  • 63
  • 0

Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbama, naročito u većim voćnjacima. Međutim, na mestu rezova iz grana cure sokovi što je znak da vegetacija još nije završena. Voćari nisu optimistični, a problem predstavlja i povećana cena rezidbe. 

Novembar i decembar odavno nisu bili topliji kao što je slučaj u ovoj godini, što nikako ne prija svim voćnim vrstama.

Potrebne niže temperature

Na nekim sortama jabuka još nije opao list, a donedavno je ista situacija bila i sa dunjama. Mali broj časova sa niskim temperaturama tokom zime u većini slučajeva ima za posledicu opadanje cvetnih pupoljaka, slabije listanje i cvetanje, a samim tim i oplodnju voćaka.

Najpoželjnije su temperature do pet stepeni iznad nule

Ako bi poredili uticaj nedostatka dana sa nižim temperaturama na voće, najviše su osetljive breskva i kajsija. Za breskvu treba od 40 do 60 sati, a za kajsiju 30 dana. Kruške traže 30 do 50, jabuke 40 - 60, šljive 40 dana. Najpoželjnije su temperature do pet stepeni iznad nule. Ako su ispunjeni ovi uslovi ne bi trebalo da bude problema za cvetne pupoljke dok lisni traže više sati i dana sa niskim temperaturama. To je i razlog zašto voćke prvo cvetaju pa listaju.

Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabeležena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije, odnosno, novog cvetanja kod šljiva i krušaka.

Sadnice već u prodaji

Jednostavno rečeno, voćkama je potrebna zima. Od nižih temperatura do snega, ali, kako stvari stoje, zbog klimatskih promena, uzgoj voćaka na koje smo navikli u kontinentalnim krajevima, mogao bi da postane sve teži, a možda i nemoguć u narednih dvadesetak godina.

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspešnu voćarsku proizvodnju

I u 2023. moguće je da će biti nižih temperatura i mrazeva u periodu cvetanja jer je postalo uobičajeno da sneg padne u aprilu, a nakon svakog snega, dolazi i do mraza u ranim jutarnjim satima.

Viša cena rezidbe

Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbom. Najviše se reže kruška i šljiva. I u ovoj oblasti došlo je do povećanja cena rezidbe pa sad dnevnica jednog rezača, i u voćnjacima gde nije potrebno mnogo rezova na stablima, iznosi minimalno 50 evra, plus troškovi za gorivo i barem jedan obrok.

Zimska rezidba krušaka - ostavite prozračnu krošnju

U ovoj i prošloj godini, uglavnom je iznosila oko 40 evra. Pojedini rezači, povećali su cenu i na 60 evra što je veliko opterećenje za voćare.


Tagovi

Cvetanje voćaka Rezidba Retrovegetacija Niske temperature Cvetni pupoljci Lisni pupoljci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za nekoliko meseci na tržištu će se naći kese koje će se, umesto od plastike, proizvoditi od otpada od hrane. To je jedan od 16 nagrađenih novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede koja su dobila finansijsku podr... Više [+]