Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabeležena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije.
Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbama, naročito u većim voćnjacima. Međutim, na mestu rezova iz grana cure sokovi što je znak da vegetacija još nije završena. Voćari nisu optimistični, a problem predstavlja i povećana cena rezidbe.
Novembar i decembar odavno nisu bili topliji kao što je slučaj u ovoj godini, što nikako ne prija svim voćnim vrstama.
Na nekim sortama jabuka još nije opao list, a donedavno je ista situacija bila i sa dunjama. Mali broj časova sa niskim temperaturama tokom zime u većini slučajeva ima za posledicu opadanje cvetnih pupoljaka, slabije listanje i cvetanje, a samim tim i oplodnju voćaka.
Ako bi poredili uticaj nedostatka dana sa nižim temperaturama na voće, najviše su osetljive breskva i kajsija. Za breskvu treba od 40 do 60 sati, a za kajsiju 30 dana. Kruške traže 30 do 50, jabuke 40 - 60, šljive 40 dana. Najpoželjnije su temperature do pet stepeni iznad nule. Ako su ispunjeni ovi uslovi ne bi trebalo da bude problema za cvetne pupoljke dok lisni traže više sati i dana sa niskim temperaturama. To je i razlog zašto voćke prvo cvetaju pa listaju.
Ukoliko se nastavi period sa višim temperaturama može doći do ranijeg cvetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabeležena je, u manjem obimu, pojava retrovegetacije, odnosno, novog cvetanja kod šljiva i krušaka.
Jednostavno rečeno, voćkama je potrebna zima. Od nižih temperatura do snega, ali, kako stvari stoje, zbog klimatskih promena, uzgoj voćaka na koje smo navikli u kontinentalnim krajevima, mogao bi da postane sve teži, a možda i nemoguć u narednih dvadesetak godina.
Kvalitetne sadnice - preduslov za uspešnu voćarsku proizvodnju
I u 2023. moguće je da će biti nižih temperatura i mrazeva u periodu cvetanja jer je postalo uobičajeno da sneg padne u aprilu, a nakon svakog snega, dolazi i do mraza u ranim jutarnjim satima.
Iako su temperature visoke krenulo se sa rezidbom. Najviše se reže kruška i šljiva. I u ovoj oblasti došlo je do povećanja cena rezidbe pa sad dnevnica jednog rezača, i u voćnjacima gde nije potrebno mnogo rezova na stablima, iznosi minimalno 50 evra, plus troškovi za gorivo i barem jedan obrok.
U ovoj i prošloj godini, uglavnom je iznosila oko 40 evra. Pojedini rezači, povećali su cenu i na 60 evra što je veliko opterećenje za voćare.
Tagovi
Autor