Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnice
  • 21.11.2022. 16:30

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspešnu voćarsku proizvodnju

Novembar je mesec najpogodniji za podizanje novih zasada voćaka.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 187
  • 11
  • 0

Pozna jesen ili rana zimska sadnja voćaka je najbolji izbor od čega zavisi uspeh, pravilan rast i plodonošenje voćnih kultura. Novembar je mesec najpogodniji za podizanje novih zasada voćaka. Jesenja sadnja je mnogo bolja od prolećne. Proizvođači moraju imati na umu da se sve greške napravljene prilikom podizanja voćnjaka više nikada ne mogu popraviti, pri čemu izazivaju smanjenje produktivnosti i ekonomsku štetu u voćnjaku. Važno je, kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Požarevac Milena Zafirović Stojanović da se ne sadi u smrznutu i previše vlažnu zemlju.

"Kvalitet sadnog materijala je jedan od najvažnijih faktora uspešne voćarske proizvodnje. Ko štedi na sadnicama može izgubiti na prinosima. Od toga zavisi brzina stupanja zasada u period pune rodnosti i ostvarivanje visokih prinosa, pa i vraćanje uloženih sredstava. To su sadnice koje imaju dobro razvijen korenov sistem i nadzemni deo sa određenim brojem prevremenih grančica", kaže savetodavac i dodaje da postojanje prevremenih grančica sa određenim položajem i odgovarajućom razvijenošću, predstavlja osnovu za formiranje uzgojnih formi.

Kako sadnice treba da izgledaju?

Voćne sadnice moraju imati korenov sistem sa najmanje pet osnovnih žila, a oraha najmanje tri. Dužina svake žile, kako kaže stručnjak, mora da iznosi najmanje 20 centimetara. Dužina nadzemnog dela sadnica jabuke, kruške, dunje, šljive, kajsije, trešnje i badema mora da iznosi najmanje jedan metar, breskve, višnje, kruške na dunji, jabuke na slabo bujnim podlogma i leske najmanje 70, a oraha 140 centimetara. Prečnik sadnice neposredno iznad spojnog mesta ne sme biti manji od 10 milimetara, a presek spojnog mesta treba da bude zarastao najmanje 40 odsto.

"Kod ovakvih sadnica moguće je plodonošenje već u prvoj godini nakon sadnje. Najčešće su to Knip i one su najbolji izbor. One imaju dobro razvijen korenov sistem i nadzemni deo sa pet, pa čak do 12 rodnih granica", kaže Zafirović Stojanovićeva i dodaje da sa većim brojem prevremenih grana i snažnijim korenovim sistemom predstavljaju kvalitetniji sadni materijal u odnosu na jednogodišnje bez prevremenih grana i okulante.

Trešnju posadite posle opadanja lišća, a pre zimskog mraza

Često se na terenu dešava da dolazi do sušenja kompletnih novih zasada jer sadni material nije bio u redu, pa dolazi do presađivanja novih sadnica pri čemu su gubici višestruki. Da bi se ovakve greške izbegle, veoma je važno proveriti poreklo sadnica, rasadnika i zahtevati prateću documentaciju o sortnoj i zdravstvenoj čistoći.

Dokumentacija prilikom nabavljanja 

Navela je i potrebnu dokumentaciju prilikom kupovine sadnica:

  • Sertifikat o proizvodnji sadnog materijala (fotokopija);
  • Uverenje o zdravstvenom stanju sadnog materijala (fotokopija);
  • Deklaracija (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
  • Otpremnica (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
  • Račun (original) - izdaje prozvođač odnosno prodavac;
  • Uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke bilja u unutrašnjem prometu (original) - izdaje fitosnitarni inspektor.

"Ova dokumentacija je naročito bitna i prilikom konkurisanja za podsticajna sredstva za podizanje višegodišnjeg zasada voća i preduslov je za ostvarivanja podsticaja za sadnju višegodišnjih zasada."

Povedite računa od koga kupujete sadnice voća

Zahtev se, kako kaže, podnosi Ministarstvu poljoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja, za ostvarivanje podsticaja za podizanje višegodišnjih zasada voćaka. Novim pravilnikom su izmenjene minimalne površine za koje može da se ostvari subvencija, pa tako treba da bude od 0,1 hektara do maksimalno dva hektra za svaku vrstu jagodičastih voćaka i hmelja, a za šumsku jagodu od 0,05 hektara do dva hektara i 0,2 do pet hektara za svaku vrstu jabučastih, koštičavih, jezgrastih i ostalih drvenastih voćaka.

Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspešnija od prolećne (Foto: Naila Čaušević)

Sa sadnicama treba, kako savetodavac kaže, postupati krajnje oprezno, da se ne bi prilikom rukovanja mehanički oštetile, osušile, izmrzle ili pomešale sorte. Da ne bi došlo do svega ovoga, mora da se uradi sledeće: one od dobavljača uzimati (ako je tehnički izvodljivo) odmah nakon vađenja, izvršiti kontrolu stanja, prilikom utovara voditi računa da budu pravilno slagane u prevozno sredstvo da se mehanički ne oštete i da se do mesta sađenja transportuju što je moguće brže.

Kada i kako ih transportovati?

Veće količine transportuju se hladnjačama ili kamionima sa ceradom. Sadnice ne treba transportovati po mrazu.

"Ako su duže vreme transportovane onda njihov koren pre sadnje treba potopiti u čistu vodu i u njoj držati 12-14 sati, kako bi se iste osvežile. Ako se iz bilo kog razloga desi da se ne posade odmah posle preuzimanja, onda ih treba dobro utrapiti i obezbediti od isušivanja, izrmrzavanja, glodara, stoke i neželjenih posetilaca", navodi stručnjak.

Podsetimo, srpski rasadnici proizvode mladice koje se prodaju u mnogim istočnoevropskim zemljama. Glavno tržište za srpske kalemljene biljke do sada su bila tržišta istočnoevropskih zemalja, ali i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije i Azerbejdžana.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jesenja sadnja Sadnja voćaka Milena Zafirović Stojanović Sadnice Sadni materijal Transport sadnica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.