Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 22.02.2022. 10:30

Izvoz srpskih sadnica leske u EU, uskoro i koštunjavo voće

Ovo je druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Foto: Valerija Čolović (ilustracija)
  • 115
  • 27
  • 0

Evropska Komisija je nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva. Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske Unije, a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine. Prve zemlje koje su stale u red za ova izuzeća jesu Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska, navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede.

Ovo je druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Srpske sadnice jabuke na jesen i na EU tržištu?

Kako smo pisali pre dve godine, Srbija je uz Izrael, SAD i Novi Zeland dobila dozvolu da izvozi sadnice i sadni materijal na tržište EU zbog svog visokog kvaliteta.

Odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi ovako teške i obimne dokumentacije, ističu iz Ministarstva.

Inače, srpski rasadnici proizvode mladice koje se prodaju u mnogim istočnoevropskim zemljama. Glavno tržište za srpske kalemljene biljke do sada su bila tržišta istočnoevropskih zemalja, ali i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije i Azerbejdžana.


Tagovi

Sadnice leske Sadnice Jabuke Rasadničari Dozvole Odobrenje EU Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]