Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jabuke
  • 27.09.2022. 07:30

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Jesen je najbolje vreme da posadite jabuke. Dobro pripremite sadnu jamu i osvežite koren.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 644
  • 23
  • 0

Jesenji dani su idealni za sadnju voćnih sadnica, a najčešće sadimo razne sorte jabuke. U ovom periodu je dovoljno vlage u zemljištu, a sadnica ima vremena da se prilagodi novim uslovima i dobro ukoreni. To će joj dati mogućnost da s vegetacijom krene ranije tokom proleća.

Priprema sadne jame

Prvo je potrebno pažljivo odabrati mesto sadnje. Mlada sadnica ne sme biti posađena preblizu objekata, drugog drveća, u seni, zabarenom zemljištu.

Kada ga odredimo, ukloni se gornji sloj zemlje i odloži na jednu stranu. Zatim iskopamo dublje slojeve i odložimo na drugu stranu. Dubina sadne jame treba biti do 50 centimetara, a širina minimalno 50 x 50 cm. Kod sadnica s golim korenom i kada je podloga divlji sejanac ili neka druga bujna podloga, potrebna je dubina od 70 centimetara. U slučaju da je zemljište teško, ilovasto, širina je veća, jer treba da stvorimo što povoljnije uslove za razvoj korena.

Slabo bujne podloge su i dalje pravac u kom će se voćarstvo razvijati

Na dno rupe stavljamo šljunak, koji predstavlja drenažni sloj, i na njega organsko đubrivo. Za to možemo iskoristiti travnati sloj kojega smo skinuli prilikom kopanja rupe. Okrećemo travnati deo prema dole. Možemo dodati kompost, glistenjak, stajsko ili peletirano đubrivo. Tako ćemo stimulisati koren da raste prema dole u potrazi za hranljivim materijama.

Sadnice s golim korenom što pre posadite

Preko đubriva stavlja se površinski sloj zemlje i sve se dobro izmeša. Ako imate problema s voluharicama, možete dodati mleveno, usitnjeno staklo, koje će ih oterati od korena.

Osvežiti koren

Sadnice mogu biti golog korena, sa korenovom balom u vrećici i u kontejnerima. One s golim korenom je potrebno što pre posaditi kada se izvade u rasadniku. Ako to nije slučaj, potrebno je odrezati slomljene korenčiće i kratkim rezom odrezati vrhove kako bi stumulisali razvoj. Zbog stajanja, najbolje je da se koren potopi u smesu goveđe balege, ilovače i vode u odnosu 1:1:1 na najmanje dva sata, a još bolje preko noći. Kad ne možete obaviti sadnju u kratkom roku, koren zatrpajte navlaženim peskom kako se ne bi isušivao.

Sadnicu smestite na zemlju u sadnoj rupi i odmah postavite kolac za kojega ćemo je privezati. Lagano je zatrpati preostalom zemljom koju stopalima ugazimo kako bi se ostvario što bolji kontakt sa korenom.

Oko sadnice formirajte udubljenje u obliku posude u kojem će se zadržavati voda. Na kraju obavite zalivanje i postavite mrežice kako bi ih zaštitili od srna i zečeva.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Jesenja sadnja Sadnja jabuke Sadnja voćaka Voćne sadnice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer