Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja suncokreta
  • 24.11.2023. 15:00

Koliki je prosečan prinos suncokreta u EU - kakav rod se očekuje?

Za tri odsto je povećana svetska žetva suncokreta, a Francuska je imala povećanje prosečnog prinosa od 26 odsto.

Foto: Depositphotos/lacheev
  • 192
  • 23
  • 0

Očekuje se da će svetska žetva suncokreta biti 56,7 miliona tona semena u 2023./24. godini, predviđa "Oil World", konsultantska kuća specijalizovana za tržište uljarica, ulja i masti. To je povećanje od tri odsto u odnosu na prethodnu sezonu, prenosi trademagazin

Globalna proizvodnja mogla bi da bude 0,5 miliona tona ispod predviđene potrošnje od 57,2 miliona tona, a zalihe između četiri i pet mil. t. 

EU s manje površina veći rod

Evropska unija ima za četiri odsto manje površina, što je 4,9 miliona hektara. Uz prosečan prinos 2,1 t/ha, što je povećanje od 13 odsto, očekuje se za osam odsto veći rod, od 10,1 milion tona.

U Rumuniji je sa 1,28 miliona hektara, koliko je bilo i u prethodnom periodu, dobijeno 2,3 mil. t, što je povećanje od četiri odsto. Bugarska je sa 860.000 ha, što je 6,5 odsto manja površina, imala smanjen prinos za 17 odsto ili 1,7 miliona tona. 

U Mađarskoj prosečan prinos tri t/ha

Sa površine od 840.000 ha, koja je za dva odsto manja, u Francuskoj mogu ostvariti žetvu od 2,6 t/ha, što je povećanje prosečnog prinosa od 26 odsto.

U Mađarskoj su ratari ove godine požnjeli dva miliona tona suncokreta sa 675.000 hektara uz prinos od tri tone po hektaru. 


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Žetva suncokreta Evropska unija Prinos suncokreta Proizvodnja suncokreta Seme suncokreta Prosečan prinos


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.