Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 29.03.2018. 12:30

Koliko gusto posejati kukuruz?

Gustina setve kukuruza, i predsetveno đubrenje pre svega, zavise od količine zimske vlage i rasporeda nitratnog azota.

Foto: Pixabay / Hans
  • 1.752
  • 126
  • 0

Od preširokog izbora ponekad zna da zaboli glava. Kako odabrati hibrid kukuruza za predstojeću setvu među njih 270 koje je tržištu ponudilo 30 kompanija? Direktorica Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Dragana Latković ne želi da arbitrira u odabiru, ali savetuje poljoprivrednike da uvek seju više hibrida. Trebalo bi da se pre svega odluče za one hibride koji su već dali dobre rezultate, a nove hibride koje tek uvode u setvenu strukturu trebalo bi da zauzmu manje površine. Kada potvrde rezultat iz kataloga trebalo bi i da zauzmu veće površine.

"Pošto je u poslednjoj deceniji čak šest godina bilo sušno, preporuka je da ne sejemo sve hibride iz FAO grupe zrenja 600, nego da uvodimo FAO grupe zrenja 500 i 400", kaže Latkovićeva.

Kritične tačke u setvi

U setvi je potrebno obratiti pažnju na vreme setve, gustinu i dubinu setve. Trebalo bi da se taj posao uradi kvalitetno, pa bi pažnju trebalo posvetiti i brzini agregata traktora i sejalice. Greške koje se pri setvi naprave, ni jednom drugom agrotehničkom merom se ne mogu ispraviti.

Vreme setve

Iskusni znaju, a mlađe poljoprivrednike bi valjalo podsetititi, da se sa setvom počinje kada je temperatura zemljišta na dubini setvenog sloja od 8°C do 10°C. Biološki minimum je, dakle, 8°C. Dragana Latković savetuje da se sa setvom počne čim to vreme dozvoli. Prvo se seju hibridi kasnije grupe zrenja. Počinjemo sa hibridima FAO grupe zrenja 600, nastavljamo sa 500 i završavamo sa 400.

Dragana Latković
Latkovićeva:  Počinjemo sa hibridima FAO grupe zrenja 600, nastavljamo sa 500 i završavamo sa 400.

"Oni poljoprivrednici koji seju veće površine, neka se potrude da do prve dekade aprila, ako to vremenski uslovi omogućavaju, poseju 15%-20% površina. U drugoj dekadi aprila neka poseju najveći deo površina, a nakon 20-25 aprila neka se poseje ono što je ostalo", preporučuje Latkovićeva.

Kako uskladiti gustinu setve i đubrenje?

Pitanje koje se trenutno nameće poljoprivrednicima kako uskladiti gustinu setve i količinu đubriva? Latkovićeva daje savet zlata vredan:

"Na sajtu Hidrometerološkog zavoda Srbije poljoprivrednici će videti količinu padavina od 1. oktobra prošle godine do 30. marta ove godine. Na 7-10 dana pre setve poljoprivrednici bi trebalo da urade analizu zemljišta na sadržaj nitratnog azota. Količina i raspored nitratnog azota, zajedno sa zimskim padavinama, opredeljuje nas kako ćemo đubriti predsetveno i koliko ćemo gusto posejati kukuruz. Ako je količina zimskih padavina povoljna (oko višegodišnjeg proseka) i ako je raspored nitratnog azota po dubini profila povoljan (da se najveće količine nitratnog azota nalaze u sloju od 30-60 i 60-90 cm) tada bi trebalo da đubrimo kako smo planirali za tu njivu i taj prinos. I gustina setve bi trebalo da bude planirana za taj hibrid i za to agroekološko područje".

Ako jedan od ova dva parametra nije povoljan, dakle ako imamo manju zalihu vlage ili imamo nepravilan raspored nitratnog azota (gro u površinskom sloju), đubrenje je potrebno redukovati i gustinu setve smanjiti. Ako je nepovoljno jedno i drugo, gustinu setve je neophodno smanjiti 15%-20%.


Tagovi

Dragana Latković Hibridi kukuruza Gustina setve Vreme setve FAO grupe zrenja


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."