Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 10.10.2017. 10:15

Koliko košta setva pšenice?

Hoće li biti promena kada je reč o ceni setve pšenice?

Foto: lenapetersson
  • 2.727
  • 139
  • 0

Očekuje se da će ove godine pod pšenicom biti oko 600.000 hektara. Izgleda da će i setva koštati isto kao i lane, oko 57.000 dinara po hektaru ukoliko poljoprivrednici seju žito na svom posedu, a ukoliko zemljište uzimaju u zakup po prosečnim cenama, hektar će ih koštati oko 92.000 dinara.

"Cene su ostale približno iste na tržištu, jer je đubrivo malo pojeftinilo, od tri do pet odsto, ali je gorivo malo skuplje, pa kada se sabere i oduzme, paori će biti na istom kao i prilikom prošlogodišnje setve", kaže za Dnevnik direktor Fonda "Žita Srbije" Vukosav Saković.

Kiš: Potrebna veća podrška države

Države u okruženju više pažnje posvećuju primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, smatra predsednik Upravnog odobra Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš. Objašnjava da poljoprivrednici u okolnim zemljama dobijaju od 200 do 250 evra po hektaru, dok ovdašnji paori dobiju 2.000 do 4.000 dinara, odnosno 15 do 35 evra:

"Izvesno je samo da seljaci nemaju novca, da su subvencije za pšenicu izostale, doduše bar za sada, i da se cene semena kreću u rasponu od 30 dinara kilogram do 70 dinara".

Foto: lenapetersson0 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Vukosav Saković Miroslav Kiš Pšenica Cena setve 2017


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)