Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 21.02.2016. 08:00

Koliko su edukacije važne poljoprivrednicima?

Poljoprivredncima je savetovano da setvu kukuruza ne počinju pre prvog aprila.

  • 976
  • 404
  • 0

Tokom februara poljoprivrednci iz Srema imaju priliku da prisustvuju predavanjima koja već po tradiciji organizuju Poljoprivredne stručne službe iz Rume i Sremske Mitrovice. Protekle nedelje savete pred predstojeću prolećnu setvu čuli su poari iz opštine Pećinci, a ove se o tome govori poljoprivredncima u opštini Ruma.

Edukacija je veoma značajna za savremenu poljoprivrednu proizvodnju. Paori na vreme moraju biti informisani o novim tehnologijama, novim sortama i hibridima. Na sve to im se ukazuje u okviru zimskih predavanja koja se već godinama održavaju tokom februara. Poljoprivrednici sa teritorije pećinačke opštine imali su priliku da čuju i savete u vezi sa setvom kukuruza, koju ove sezone ne bi trebalo početi pre 1. aprila. "Poljoprivrednici sada nabavljaju semenski materijal i najbolje je da u setvenu srukturu uvrste semena iz ranije i kasnije grupe zrenja. Važno je znati i da sa setvom treba krenuti kada temperatura zemljišta bude oko 10°C", kaže dr Vladimir Marić, iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica.

Agrarna politika nezaobilazna tema

O tome se ovih dana govori i na predavanjima za poljoprivrednike iz opštine Ruma. Uglješa Trkulja iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi kaže da je važan deo ovih predavanja i agrarna politika. Važno je poljoprivrednike upoznati i sa svim promenama zakona i uredbi koji regulišu poljoprivrednu proizvodnju.

"Sve novine moraju što pre biti dostupne poljoprivrednim proizvođačima. Koliko god je važno da im daje savete o početku setve, primeni pojedinih hemijskih preparata, važno je i da ih na vreme informišemo o svim promenama propisa koji regulišu poljoprivredu. Paori moraju znati kada i na koji način da konkurišu za kreditne linije, kako najlakše da dođu do subvencija i slično. O svemu tome govorimo na zimskim predavanjima, ali i u svakodnevnoj komunikaciji odgovaramo na sva njihova pitanja. Moram da kažem da u našu stručnu službu svakodnevno dolazi veliki broj poljoprivrednika sa različitim pitanjima, na koja uvek dobiju adekvatan odgovor", dodaje Trkulja.

Prihrana pšenice pri kraju

Ristivojević
Mitar Ristivojević

Ono što je sada najaktuelnije je prihrana hlebnog žita koju su mnogi poljoprivrednci već počeli. Vremsnki uslovi otežavaju ovaj posao ali još ima dovoljno vremena da se prihrana uradi u agrotehničkom roku. Mitar Ristivojević iz Pećinaca posao privodi kraju.

"Prvo sam uradio analizu zemljšta na prisustvo azota pa tek onda krenuo u prihranu pšenice. O značaju analize govorili su nam stručnjaci na ovim predavanjima i polako smo shvatili da više nije kao nekada. Bukvalno smo shvatili kada smo govorili da idemo da bacamo đubre. I bacali smo ga. Sada je drugačije, bez saveta stručnjaka uspešne proizvodnje nema", kaže Ristivojević.

Jedna od tema biće i aktuelni konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji su raspisani pre nekoliko dana. U pitanju je pet kreditnih linija za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, za nove protivgradne mreže u višegodišnjim zasadima, za novu pogonsku i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju, te za nabavku novih staklenika i plastenika i opreme u njima i za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo.


Tagovi

Predavanje za poljoprivrednike Ruma Pećinci Sremska Mitrovica Kukurz Prihrana pšenice Setva Mineralno đubrivo Analiza zemljišta Vladimir Marić Uglješa Trkulja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".