Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez volana
  • 24.03.2020. 07:30

Kombajn kojim se upravlja džojstikom: Veća produktivnost, manji umor poljoprivrednika

U kabini kombajna nalazi se kontrolna tabla s navigacijom, koja zauzima malo prostora, te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. Poljoprivrednici levom rukom upravljaju kombajnom pomeranjem upravljačke palice levo i desno te napred i nazad.

Foto: Facebook/AGCO
  • 258
  • 30
  • 0

Uskoro će poljoprivrednici s većom lakoćom moći da rade na svom polju. Kompanija AGCO je osmislila kombajn bez volana, Idealdrajv (IdealDrive), a od maja ove godine planiraju da ga plasiraju na tržište.

U kabini kombajna nalazi se kontrolna tabla s navigacijom, koja zauzima malo prostora te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. Idealdrajv napravljen je sa ciljem da se poljoprivredniku olakšava rad, smanji napor, sve iz udobnog položaja kabine.

Kako zapravo radi?

Poljoprivrednici levom rukom upravljaju kombajnom pomeranjem upravljačke palice levo i desno te napred i nazad. "Džojstik jako brzo reaguje. Jedno pomeranje na njemu vam je kao da ste napravili četiri ili pet okretanja na volanu. Ova će inovacija definitivno smanjiti umor farmera, a istovremeno mu omogućiti efikasniji i bolji rad na polju”, kaže Zak Stejskal, stručnjak za proizvode iz kompanije AGCO.

Studija koju je sproveo jedan univerzitet, pokazala je da se produktivnost povećala za šest odsto pomoću ove mašine. Palica za upravljanje smanjuje radno opterećenje upravljača za 65 odsto. "Osetljivost upravljača podešava se na osnovu brzine kombajna. Sistem je osmišljen da optimizuje kontrolu operatera, bilo da je kombajn u žetvi ili se samo vozi”, objašnjava Zak.  

Ova palica u sebi sadrži sve funkcije koje ima i obični kombajn. Dugmad na zadnjoj strani upravljača namenjena su za svetla, a dugmići sa strane namenjeni su za žmigavce kada se mašina vozi po ulici, navodi Successful farming.

Kako radi "IdealDrive" možete videti u videu:


Tagovi

Kombajn bez volana Kontrolna tabla Palica za upravljanje Kompanija AGCO IdealDrive Produktivnost


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.