Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje kombajna
  • 26.12.2022. 18:00

Kombajni su suviše važne i skupe mašine da ih ne očistimo za narednu sezonu

Očistite i podmažite kombajn. Veliku pažnju posvetite čišćenju motora kako bi sprečili samozapaljenje u narednoj sezoni.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 171
  • 35
  • 0

Kombajni su suviše važne i skupe poljoprivredne mašine da ih ne očistimo i pripremimo za zimu. Tokom sezone u svaki njegov kutak su se uvukli ostaci biljaka, seme korova, zemlja i prašina koji mogu negativno delovati na sve komponente, posebno na premaze i ležajeve.

Dodatni problem je što nečistoće usvajaju vlagu i vlaže okolne delove što izaziva njihovo brže propadanje. Voda reaguje sa biljnim ostacima i nastaju kiseline koje nagrizaju zaštitnu boju, premaze, nezaštićen metal, električne i elektronske komponente. Što je više padavina i magle uz nešto veću temperaturu i oscilaciju dovodi do stalnog vlaženja i aktiviranja biohemijskih procesa.

Takođe, seme korova i žitarica, krmna masa zaostala u mašini privlače miševe i pacove. Postoji opasnost da unište kablove i uređaje.

Čišćenje koje sprečava štete

Za čišćenje odaberite miran dan, bez padavina i mraza. Za radove je najbolje koristiti duvače ili usisivače lišća, kompresore i ventilatore. Podižu se svi poklopci kako bi se što bolje prišlo svim uglovima i mestima na kojima se talože nečistoće. Veliku pažnju moramo posvetiti čišćenju motora i prostora oko njega, jer su prljavštine najčešći uzrok zapaljenja tokom rada u sledećoj sezoni.

Započnite s radovima na prednjem delu i strujom vazduha produvajte sve delove, slamotres, ležajeve i uklonite ostatke koji su se omotali oko osovine. Ako morate upotrebiti vodu za pranje, obratite pažnju da ne pokvasite sve delove kombajna. Nikako ne perite motor.

Ne zaboravite očistiti kabinu, jer često u njoj ostanu ostaci hrane koji privlače glodare.

Nakon žetve u njemu ostaje puno nečistoće (Foto: Depositphoto/Greatstock)

Ne zaboravite podmazivanje

Nakon toga ostavite da se sve osuši, a zatim pristupite neophodnim popravcima i podmazivanju. Kada sve podmažete, startujte kombajn oko 15 minuta kako bi se mazivo razmazalo unutar ležajeva. Ne zaboravite promeniti ulja i proverite ostale tečnosti. Dodajte gorivo, najmanje do 2/3 zapremine, kako bi sprečili kondenzaciju u komponentnom sistemu za ubrizgavanje goriva i samom rezervoaru. Isprazniti separator vode. Ne zaboravite dodati AdBlu.

Sve baterije se skidaju i ostavljaju u zatvorenom prostoru na suvom mestu gde neće doći do mržnjenja. Sprečite kondenzaciju u motoru zaptivanjem izduvnih otvora, jer može doći do pojave rđe.

Očistite gume

Pobrinite se za gume, pojaseve. Očiste ih i operite od zemlje, ulja i maziva. Nabolje je kod parkiranja ispod točkova postaviti daske ili blokove kako bi gume odvojili od zemlje i eventualne vode koja će da se smrzne. Gume će tako duže trajati.


Tagovi

Kombajn Konzervacija kombajna Poljoprivredna mehanizacija Čišćenje kombajna


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.