Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 23.08.2022. 09:00

Krenula žetva suncokreta, prinosi do dve tone po hektaru

Ulaganja u proizvodnju suncokreta su ove godine viša nego lane za 50 odsto, navode proizvođači, a prosečan prinos je niži nego lane. Kalkulacija u Banatu je takva da će zaradu imati samo oni koji ostvare prinose veće od dve tone po hektaru.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 592
  • 197
  • 0

Žetva suncokreta je počela, pa proteklog vikenda stala zbog obilne kiše. Prvi prinosi su različiti i zavise od toga koliko je gde bilo kiše. Najlošija situacija je u Banatu, gde su prinosi od jedne do dve tone po hektaru, dok se u Bačkoj i južno od Save i Dunava očekuju prosečni prinosi od oko dva i po tone po hektaru, prenosi RTS.

Ulaganja u proizvodnju suncokreta su ove godine viša nego lane za 50 odsto, navode proizvođači, a prosečan prinos je niži nego lane. Kalkulacija u Banatu je takva da će zaradu imati samo oni koji ostvare prinose veće od dve tone po hektaru.

Područje srednjeg Banata je tokom juna, jula i avgusta trpelo ekstremnu sušu. Padavina nije bilo, temperature su za dva stepena bile više od proseka. Ni suncokret kao toploljubiva biljka, ovo nije mogao podneti. Podsetimo, kako je ranije objavio RHMZ, najveći deficit padavina u julu, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša.

Šta je sa cenom?

Otkupljivači navode da se trenutno ratarima obračunava samo akontna cena.

"Otkup je počeo. Trenutna cena, koju nudi najveći broj otkupljivača, je 60 dinara po kilogramu, što je ujedno i akontna cena. Krajnja cena će se znati negde sredinom oktobra", kaže za RTV Nenad Sarić iz "Mi Grano agrar".

Dogovor postignut, protesti prekinuti, ali ratari neće sedeti skrštenih ruku

Podsetimo, na poslednjem izveštaju Produktne berze Novi Sad, cena suncokreta kretala se u cenovnom rasponu od 535,00 do 540,00 €/t, međutim ponude nije bilo. S druge strane, osmodnevni protesti ratara širom Srbije zbog cene suncokreta završeni su predlogom Vlade od 73 dinara po kilogramu zrna uz ograničenu maržu posrednika na maksimum 2,6 dinara sa isplatom do 15. oktobra.

Otkupljivači traže suncokret sa devet odsto vlage, sve preko toga zahteva troškove sušenja.


Tagovi

Žetva suncokreta Cena suncokreta Akontna cena Nenad Sarić Suša Prinosi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...