Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor meseca
  • 09.06.2021. 12:00

Kubota M5112: Mala potrošnja, jednostavnost rukovanja i velike manevarske sposobnosti

Relativno male mase od svega 3,4 tone u kombinaciji sa uskim točkovima, Kubota M5 je vrlo poželjan traktor za radove u polju.

Foto: Marinko Petković
  • 2.086
  • 451
  • 0

Novi model japanskih traktora Kubota M5112 dolazi iz serije M5 i ima 113 konjskih snaga ili 84 kW, pa ne samo da zadovoljava zahtevne Euro norme nego je bez problema položio prve radne testove roto brane i oranja na poljima.

Raste potražnja na tržištu

Reč je zapravo o poboljšanoj verziji M5111 traktora, kojom su kupci sada još zadovoljniji, jer imaju mogućnost dodatne garancije, pored one osnovne od dve godine ili 2.000 radnih sati, sada od pet godina ili 3.000 radnih sati.

To je važno za kupce jer im distributer pet godina održava traktor, od motora, prenosa do hidraulike, što znači praktično sve. Kako smo čuli, svake godine, od 2009., raste njihova prodaja na tržištu, a sve je više korisnika koji kupuju i dva, tri traktora. 

Odlikuju ga odlične manevarske sposobnosti

Inače, Kubota, osnovana još 1890. godine, prvi je motor sa unutrašnjim sagorevanjem namenjen poljoprivredi napravljen davne 1922. godine. Traktore proizvode i prodaju od 1960. godine, a već je prvi model imao pogon na sva četiri točka (4WD). Danas svoje proizvode prodaju u 130 zemalja.

Imaju najprodavaniji traktor na tržištu SAD-a i prodaju koja se kreće oko 30 miliona proizvedenih motora.

Ekonomičan i agilan

Kubota M5112 model ima "Common rail" motor sa četiri cilindra i četiri ventila po cilindru, a uz ugrađeni DPF filter i Ad Blue sistem zadovoljava poslednje standarde zaštite životne sredine u EU odnosno smanjenja emisije štetnih gasova (Stage V).

Neke od najvažnijih odlika M5 modela su: mala potrošnja, jednostavnost rukovanja i vrlo velike manevarske sposobnosti jer kod skretanja postiže zaokretni ugao prednjih točkova od čak 55 stepeni, tako da mu radijus okretanja bez kočenja iznosi samo 4,2 metra.

U traktor je ugrađeno i puno standarne opreme, poput elektrohidrauličnog reverzera za promenu smera vožnje bez upotrebe kvačila, standardni ugrađeni pužni prenosnici koji omogućavaju postizanje brzine od samo 340 m na sat, samoblokirajući prednji diferencijal, elektrohidraulična blokada zadnjeg diferencijala, klima uređaj... Sve to olakšava posao svakom poljoprivredniku, bilo da se radi o manje ili teže zahtevnim poslovima od više sati za upravljačem ovoga modela.

Zadnjom hidraulikom podiže vše od svoje težine

S relativno malom masom od svega 3.420 kg, a uz kombinaciju s uskim točkovima, Kubota M5 je vrlo poželjan traktor za poslove u vezi sa obradom zemljišta.

Podešavanje brzina na menjaču

Kapacitet podizanja na zadnjim polugama hidraulike iznosi 4.100 kg, a hidraulične pumpe su ukupnog kapaciteta protoka od 89 litara u minuti, što je bitno za rad hidraulike.

Menjač ovoga traktora ima tri grupe sa po šest brzina sa mogućnošću ''podešavanja'' svake brzine - dirkom na menjaču, pa je tako zapravo ukupno 36 brzina.

Zahvaljujući Kubota ekotehnologiji ovaj traktor postiže brzinu od 40 km/h pri samo 2000 obr/min motora (Eco-Speed).

Kočnice su, ipak, mokrog tipa sa više diskova u ulju, opremljene dvostrukim crevima kako bi se omogućile visoke performanse kočenja kod otežanih uslova rada i koči na sva četiri točka.

Dalje, Kubota Ultra Grand kabina dolazi sa mnogo staklenih površina gde je sve na dohvat ruke, integrisanom zaštitom od prevrtanja, a i pod kabine je potpuno ravan, što omogućava lakše upravljanje traktorom. Udobno vazdušno sedište vozača i sklopivo sedište suvozača takođe dolaze u standardnoj opremi. Dodatna oprema, ipak, uključuje prednji utovarivač, prednji podizni sistem, vazdušne kočnice, dodatne hidraulične ventile.


Foto prilog


Tagovi

Kubota Traktor Se-kra Dražen Frljak Ivan Brlek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao