Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 22.07.2017. 08:30

Kukuruz kritično - kiša preko potrebna

Miodrag Simić kaže da tamo gde je kukuruz gusto posejan ima mnogo jalovih biljaka, pa tu neće biti roda jer je izostala oplodnja. Kako ističe, kukuruz vapi za vlagom..

Foto: stux/Pixabay
  • 1.596
  • 132
  • 0

U Pomoravlju je kukuruz zbog suše trenutno u kritičnoj fazi. Kako prenosi Dnevnik vrlo lako može da se dogodi da na pojedinim parcelama rod izostane, naglažava Miodrag Simić iz Poljoprivredne savetodavne službe u Jagodini.

Prema njegovim rečima, ova žitarica je trenutno u fazi nalivanja zrna. Simić objašnjava da je na površinama gde su velike gustine i zemljište koje brže propušta vlagu, kukuruz podgoreo, dok se na težim zemljištima i u blizini reka gde ima više podzemnih voda ova on još dobro drži.

Izostanak padavina upropastio rod

Miodrag Simić kaže da tamo gde je kukuruz gusto posejan ima mnogo jalovih biljaka, pa tu neće biti roda jer je izostala oplodnja. Kako on ističe, kukuruz vapi za vlagom. S druge strane on podseća na to da su ratari, proletos, pored svih teškoća, dobro obavili posao, zasejali kukuruz, zaštitili useve od korova i njive su bile lepe. Ipak, nažalost, konstatuje Simić, izostanak padavina je sve to upropastio.

U Pomoravlju kukuruz posejan na 50.000 ha

Simić naglašava da zbog suše pate i svi drugi prolećni usevi, a pre svih soja, povrtarske biljke, trave, ali i voće i vinova loza. Suncokret, prema njegovim rečima, za sada odoleva ovakvim vremenskim uslovima. Inače, kukuruz je u Pomoravskom okrugu, najzastupljenija žitarica, a ove godine on je posejan na oko 50.000 hektara.

Foto: stux/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pomoravlje Kukuruz Žitarice Usevi Soja Povrće Ratarstvo Suša Visoke temperature Miodrag Simić Jagodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.