Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 27.05.2016. 14:40

Kukuruz - lider berzanskog trgovanja

Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količine od preko 1.000 tona. Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira.

  • 1.093
  • 54
  • 0

Tržište berzanskih roba se definitivno otvorilo. Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količine od preko 1.000 tona. Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i eto razloga za povećanu tržišnu aktivnost. Cene žitarica su u porastu, a soja se stabilizovala na nivou svog ovosezonskog rekorda.

Promet od 1.723 tone robe koliko je prometovano u nedelji za nama je za 1,35% veći nego prethodne nedelje, dok vrednost robe koja je bila predmet razmene između prodavaca i kupaca iznosila 36.434.090 dinara i za 5,67% je veća u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Sva pažnja tržišta na kukuruzu

Kukuruz je u centru zbivanja. Svoju liderski status ova berzanska roba nije zavredela samo po obimu trgovanja i broju zaključenih ugovora, već pre svega zbog svoje cenovne pozicije. Zabeleženo trgovanje tokom nedelje od 19,00 din/kg bez PDV, je veoma uzdrmalo ovo tržište. Pomenuta cena od 19,00 din/kg ne samo da je novi ovosezonski rekord, već je u odnosu na cenu od pre tačno godinu dana veća za čitavih 24%. Prosečna cena trgovanja ovom robom je na bazi 11 zaključenih kupoprodajnih ugovora iznosila 20,10 din/kg (18,27 bez PDV), što je nedeljni rast cene od 2,16%.

Pšenica zabeležila najveći cenovni rast

Pšenica je statistički posmatrano imala najveći nedeljni cenovni rast, s obzirom da je cena od 19,66 din/kg (17,87 bez PDV) za 3,10% veća u odnosu na prosečnu cenu u prethodnoj nedelji. Bez obzira na ovaj podatak ova roba gubi trku sa kukuruzom, što samo potvrđuje podatak da je od svih berzanskih roba jedino pšenica na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine.

Stabilizovana cena soje

Soja je na početku nedeljnog perioda stabilizovala svoju cenu na vrednosti 47,30 din/kg (43,00 bez PDV), što je na identičnom nivou kao i prethodne nedelje. Međutim na samom kraju nedelje realizovan je ugovor po ceni od 43,20 din/kg bez PDV, što je ujedno cenovni pik soje roda 2015. godine i prema ponašanju tržišnih učesnika stiče se utisak da će se cena u narednom periodu kretati u vrlo uskim rasponima upravo oko cene od oko 43,00 din/kg.

Trend rasta berzanskog indeksa

Ovo je deseta nedelja za redom kako berzanski indeks raste. Na dan 27.05.2016. godine berzanski indeks iznosi 213,01 indeksnih poena, što je u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji rast za 1,56 indeksnih poena.

Stanje na svetskim berzama

U Budimpešti pšenica je za 0,83% skuplja, a kukuruz je za 2,47% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje. U Parizu pšenica je za 3,56% skuplja, a kukuruz je za 3,18% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Foto:bigstockphotos.com;Chas53


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Tržište žitarica i uljarica Cene žitarica Soja Kukuruz Pšenica Berzansko trgovanje


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/