Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 16.11.2018. 14:20

Kukuruz najtrgovanija žitarica na Produktnoj berzi

Kukuruz je posle dužeg vremena kukuruz je uzeo količinski primat u trgovanju na organizovanom robno berzanskom tržištu. Pšenica ove nedelje je izostala sa trgovanja na "Produktnoj berzi", a kod cene soje nije bilo značajnih oscilacija.

Foto: Pixabay / H-en-M
  • 559
  • 39
  • 0

Kukuruz je posle dužeg vremena kukuruz je uzeo količinski primat u trgovanju na organizovanom robno berzanskom tržištu. Zaključivani su i ugovori za kukuruz sa odloženom isporukom do kraja januara i februara 2019. godine. Slaba prohodnost plovnog puta Dunavom i neizvesnost do kada će takva situacija da potraje i dalje se nastavlja. Ukupan promet na "Produktnoj berzi" za ovu nedelju je 1.925 tona robe, čija je novčana vrednost iznosila 31.369.250 dinara. U odnosu na prethodni, upoređujući period količinski obim prometa je viši za 43,32%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 1,71%.

Cena pšenice nezanimljiva kupcima

Pšenica ove nedelje je izostala sa trgovanja na novosadskoj berzi. Ponuda pšenice se kretala od 20,50 do 21 dinara po kilogramu bez PDV-a. Međutim, kupaca po tim cenama nije bilo. Kod soje nije bilo značajnih cenovnih oscilacija. Ponuda soje po 37,50 din/kg bez PDV-a nije pronalazila svoje kupce.

Cena kukuruza 14,50-15 din/kg bez PDV-a

Kukuruz je ove nedelje bila najpromaetovanija roba. Cena žutog zrna se kretala od 14,50 do 15 din/kg bez PDV-a. Viša cena se plaćala za ugovore koji su imali klauzulu "gratis lager" do kraja januara i kraja februara 2019. godine. Ponderisana cena je iznosila 14,52 din/kg bez PDV-a (15,97 din/kg sa PDV-om) što predstavalja rast 1,33% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Blagi rast PRODEX-a

Berzanski index PRODEX je na dan 15. novembar 2018. godine bio na nivou od 203,61 indeksnih poena, što predstavlja rast za 1 indeksni poen u odnosu na prethodnu nedelju.

Pad cena nafte uticao na cene žitarica

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 0,43%, a kukuruz je pojeftinio 1,61%. Pad cena sirove nafte uticao je na kretanje cena svih roba. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (januarski fjučers) je poskupela 1,09%, a sojina sačma je pojeftinila 0,23%. Na kretanje cene soje su uticala nagađanja o mogućoj relaksaciji trgovinskih odnosa između SAD i Kine, posle samita G20 krajem meseca. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,38%, a kukuruz je poskupeo 1,59%.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Kukuruz Pšenica Soja Sojina sačma Produktna berza Čikago Pariz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u