Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 19.09.2020. 07:30

Kukuruz tretiran vitaminom E tolerantniji na sušu

Alfa-tokoferol doprinosi stvaranju potrebnih kiselina i podstiče razvoj kukuruza čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila, zaključak je istraživačkog tima.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 309
  • 313
  • 0

Pakistanski istraživački tim iz Saudijske Arabije i sa Tajvana prskao je biljku kukuruza tečnošću alfa-tokoferola, odnosno vitamina E u mladoj fazi razvoja, što je poboljšalo podnošljivost biljaka na sušu zbog antioksidativnog učinka jedinjenja.

Potencijalno rešenje za sve toplija razdoblja?

U slučaju tretiranog kukuruza, prskanje je podstaklo razvoj biljaka čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila. S obzirom na više od 160 miliona hektara pod ovom žitaricom na svetu, ovo otkriće, ako se uspešno primeni i proširi, moglo bi da bude od ogromnog značaja, posebno za zemlje koje imaju nedostatak padavina, piše agroxxi.ru.

Zbog suše u Evropi niži prinosi, a kasni i setva ozimih kultura

Deficit kiše utiče na 45 odsto obradivih površina i jedan je od najvećih prepreka povećanju proizvodnje hrane u svetu. S druge strane, procenjuje se da će svetska populacija tokom sledećih 25 godina da porasti za oko 2,5 milijarde, što će imati ogroman uticaj na proizvodnju hrane.

U Pakistanu i tropsko-suptropskim zemljama dehidrataciju biljaka dodatno pogoršava toplotni stres i posebno brzo isparavanje, kao i globalno zagrevanje. Tamo je pretežito suva zemlja, a obrađuje se 34,15 miliona hektara, dok je 23,6 miliona ha neobradive površine.

Vitamin E doprinosi stvaranju potrebnih kiselina

Razvoj i jačanje biljaka prvenstveno je pojačan antioksidativnim učinkom vitamina E, koji doprinosi stvaranju kiselina potrebnih za razvoj životnih funkcija biljaka, uključujući askorbinsku kiselinu i fenolnu kiselinu. U eksperimentima su testirane dve sorte kukuruza (Agaiti-2002 i EV-1098), a za prskanje alfa-tokoferolom korišćeni su nivoi 0 i 50 mmol.

Organski hidrogel u borbi protiv suše

Alfa-tokoferol primenjen na lišće pomogao je da se vrati rast kod obe sorte, što je povezano s poboljšanim fotosintetskim pigmentom, vodnom ravnotežom, antioksidativnim mehanizmom i boljom apsorpcijom hranljivih sastojaka u korenima i izbojcima, smanjenjem peroksidacije lipida i povećanjem nivoa tokoferola u korenju nakon folijarnog prihranjivanja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pakistan Vitamin E Suša Alfa-tokoferol


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.