Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostrinia nubilalis
  • 07.06.2023. 10:30

Kukuruzni plamenac širi se Srbijom - još uvek bez hemijske zaštite

Prag štetnosti za merkantilni kukuruz  je 10 odsto odnosno pet odsto biljaka sa položenim jajnim leglima za semenski kukuruz i kukuruz šećerac.

Foto: PIS Srbija
  • 218
  • 19
  • 0

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) primećen je na više lokaliteta u Srbiji, a samo u okolini Novog Sada evidentiran pomoću svetlosnih lovnih lampi, koje su postavljene na lokalitete Gložan i Gospođinci, i vizuelnih pregleda. Početak leta prve generacije ove štetočine započeo je tokom treće dekade maja, od kada se na svetlosnim lovnim lampama redovno registruju ulovi, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Česte i obilne padavine u prethodnom periodu ometaju let leptira kukuruznog plamenca, pa su i brojnosti ove štetočine na svetlosnim lovnim lampama značajno manje u odnosu na prethodne godine.

Vizuelnim pregledom useva kukuruza registrovano je prisustvo položenih jajnih legala kukuruznog plamenca prve generacije na do četiri odsto biljaka. U Šapcu, na lokalitetima Belotić, Vukošić, Matijevac (Opština Vladimirci) registrovano je tri odsto.

Imaga kukuruznog plamenca

U Smederevu i Požarevcu to je tek jedan procenat, gde se usevi kukuruza nalaze u fenofazi od pet do osam listova razvijeno. U Subotici gde je takođe zabeležen procenat napada Subotica usevi se u zavisnosti od datuma setve nalaze u fazi šest do devet listova.

Prag štetnosti za merkantilni kukuruz je 10 odsto odnosno pet odsto biljaka sa položenim jajnim leglima za semenski kukuruz i kukuruz šećerac, te se hemijski tretman za sada ne preporučuje. Zato je preporuka proizvođačima kukuruza šećerca redovan pregled parcela u cilju utvrđivanja polaganja jajnih legala.  


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kukuruzni plamenac Prognozno izveštajna služba zaštite bilja Pet odsto biljaka Prag štetnosti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...