Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN Gmbh
  • 26.06.2019. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Belegiš

LEMKEN neprevaziđen u proizvodnji tanjirača

Pera Jovanović iz Belegiša bavi se ratarstvom i zajedno sa bratom od ujaka obrađuje oko 250 hektara zemlje. Priprema parcela, kažu, postala im je lakša i kvalitetnija otkako su pre pet godina nabavili tanjiraču Rubin 9 nemačkog proizvođača LEMKEN.

Foto: Lemken.com
  • 900
  • 119
  • 0

Ova sremačka porodica poljoprivredom se bavi decenijama unazad. Pažljivo planiraju svaki segment proizvodnje koja se zasniva na uzgoju kukuruza, pšenice, suncokreta, ječma a od skoro i uljane repice. Pera Jovanović kaže da rade i kooperaciju, te da poljoprivredne proizvode sa svojih parcela skladište u sopstvene silose.

U želji da unaprede predsetvenu obradu zemljišta pre pet godina odlučili su se da nabave LEMKEN tanjiraču Rubin 9, za koju tvrde da je bez premca.

"Sa ovom mašinom smo se upoznali na prezentacijama i tada nam se učinilo da Rubin 9 najbolje meša masu i da najstabilnije radi. Imala je najveći klirens i najveće diskove. Zato smo se odlučili baš za tu mašinu. Odavno ne palimo žetvene ostatke i bilo nam je važno da se tanjirača koju kupimo i koja uđe u tu letinu ne guši kako ne bismo imali problema oko obrade. Kod nas je peskovita zemlja, ali smo je isprobali na različitim tipovima zemljišta. Odlično se pokazala. Obično s njom radimo dva prohoda i onda prelazimo na setvu", objašnjava Pera Jovanović.

Prednost u radnoj visini i prečniku diskova

Prednost tanjirače Rubin 9, kaže naš sagovornik, ogleda se upravo u radnoj visini i velikom prečniku diskova koji se preklapaju između redova kako bi se osiguralo pomeranje svog tla, čak i na plitkim radnim dubinama. Ovom tanjiračom postiže se ujednačeno mešanje organske materije i tla na dubini od oko 12 centimetara.

Rubin 9 najbolje meša masu i najstabilnije radi (Foto: lemken.com)

"Njena radna brzina je od deset do dvanaest kilometara na sat. Na strnjištima može i brže da se vozi čak do 15 km/h jer mašina poseduje češljeve (prste) koji su zaduženi za stabilizaciju mase pri velikim brzinama iz tog razloga ne dolazi do zagušenja u radu", kaže naš domaćin i dodaje da je pogodna za agregatiranje sa traktorima jačine 140 i 170 konjskih snaga.

Bez mane i nakon hiljade obrađenih hektara

Jovanović dalje iskreno dodaje: "Mašina nema mana. Iako bi se moglo reći da je za traktore koji su malo lakši ili nemaju prednji hidraulik, malo teža za nošenje, smatram da je to njena prednost jer ujedno zbog težine odlično prodire u zemlju. Nemam zamerki na njen rad. Nismo imali problema sa ležajevima, niti bilo čim drugim. Bukvalno ništa na njoj nismo radili, jer nismo imali kvarova. Za sve ovo vreme odradila je sigurno 5.000-6.000 hektara.

Sledeći cilj - desetka!

Zbog odličnog iskustva naš domaćin planira da kupi LEMKEN najnoviju tanjiraču Rubin 10, čija se poboljšanja ogledaju u novoj raspodeli diskova.

Mislim da će mešanje zemljišta biti još bolje i kvalitetnije, kao i da će biti pospešeno prodiranje kroz žetvene ostatke. Verujem da će imati veći učinak. Postoje i druge tanjirače, bolji brendovi u nekim drugim stvarima, ali LEMKEN je neprevaziđen što se tiče tanjirača“ odlučan je Pera Jovanović.

LEMKEN Rubin 10 - stabilna i precizna tanjirača

LEMKEN-ovo najnovije rešenje Rubin 10 omogućava ravnomernu obradu jer su diskovi postavljeni tako da proizvode simetrične sile na obe strane. Intenzivno mešanje biljnih ostataka i zemljišta postiže se DuraMaxx diskovima prečnika 645 mm, čiji je vek trajanja veći za 30% u odnosu na konvencionalne diskove. Ujedno, tanjirača Rubin 10 pogodna je za precizno vođenje pomoću GPS-a.

U video prilogu pogledajte rad Rubin 10 tanjirače:


Tagovi

LEMKEN Tanjirača Rubin 9 Rubin 10 Obrada zemljišta Pera Jovanović


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta