Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasti list
  • 17.05.2024. 07:30

List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom

Foto: Karolina Rastija
  • 5.035
  • 328
  • 0

Ljubičasta nijansa na listu kukuruza česta je pojava u ovo doba godine, posebno u slučaju vremenskih prilika kakve imamo i ovog proleća.

Opis simptoma 

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom. U vrlo ranoj fazi rasta vidljivo je crvenkasto obojenje. 

Najčešći razlog je nedostatak fosfora ili ako ga je i dovoljno u zemljištu, nije se mogao apsorbovati u biljku. 

Ovaj mineral čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom i zaslužan je za pravilan razvoj biljke u prvim fazama rasta, posebno korena, a onda i iskorišćenost vlage. Važan je za ujednačeno zrenje i sprečava gubitak zrna, a na kraju i za bolji prinos. 

Šta ometa apsorpciju?

Ipak, može se dogoditi da se ne može apsorbovati u biljku kukuruza zbog vremenskih prilika kao što su vlažni i hladni uslovi i velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura - a što je slučaj i ovog proleća. 

Apsorpciju sprečavaju kisela ili vrlo alkalna zemljišta, ali i nizak nivo organske materije i zbijeno zemljište. 

Nedostatak fosfora se takođe može pogoršati u zemljištima sa visokim kapacitetom fosfata kao i u onima koja su bogata gvožđem.

Prođe samo od sebe?

U većini slučajeva, ova pojava ne predstavlja ozbiljan problem i prođe sama od sebe, čim dani postanu topliji i vreme se stabilizuje.

Međutim, ako je ljubičasta boja uzrokovana nedostatkom fosfora u zemljištu, biće potrebna prihrana, ali uz pomoć navodnjavanja ili folijarno jer je ovaj element slabo pokretan i ako se primeni na površini zemljišta, biće dostupan samo u tom površinskom sloju. 

U svakom slučaju, redovno pratite stanje biljaka i pravovremeno reagujte kako biste usev održali zdravim i produktivnim.  


Tagovi

Uzgoj kukuruza Ljubičasti list Simptom Nedostatak fosfora Prihrana Apsorpcija fosfora


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612