Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Egipat
  • 27.09.2016. 08:00

Ljajić: Egipat će uvoziti srpsku pšenicu

Ministar trgovine Rasim Ljajić zatražio je od ambasadora Egipta u Beogradu Ezeldina Mahmuda Fahmija da Srbija bude dodata na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pšenice na tržište Egipta.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka
  • 232
  • 25
  • 0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je sa ambasadorom Egipta u Srbiji Ezeldinom Mahmudom Fahmijem o načinima za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje. Posebno je bilo reči o mogućnostima za izvoz žitarica iz Srbije na egipatsko tržište, pri čemu je Ljajić zatražio da Srbija bude uvršćena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pšenice na tržište Egipta.

Vlada te zemlje dozvoljava uvoz pšenice samo zemljama koje su na toj listi, a ambasador Fahmi je izrazio spremnost Egipta da Srbiju uvrsti među te zemlje. On je objasnio da će od nadležnih institucija u Kairu zatražiti da što pre u Srbiju pošalju komisiju za ispitivanje kvaliteta, čiji je izveštaj, prema egipatskim propisima, neophodan da bi se neka država našla na listi izvoznika pšenice u Egipat.

Veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje

Na sastanku je bilo reči i o drugim oblicima ekonomske saradnje, pri čemu je ukazano na to da veliki potencijali za unapređenje postoje u oblastima energetike, turizma i farmaceutske industrije. Sagovornici su ocenili da bi intenzivnom saradnjom u pomenutim oblastima bio povećan obim robne razmene između Srbije i Egipta, koji bi mogao da bude na mnogo većem nivou nego što je sada.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Pšenica Tržište Cena Srbija Egipat Izvoz Uvoz Trgovina Ministarstvo Rasim Ljajić Ezeldin Mahmud Fahmi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.