Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Superhrana
  • 09.02.2018. 18:15

Ljubičasti kukuruz - stara sorta vraća se na velika vrata

Ljubičasti kukuruz je superhrana koja bi se uskoro mogla ponovo masovno proizvoditi.

  • 2.292
  • 260
  • 0

Ljubičasti kukuruz je stara sorta kukuruza koja se danas retko uzgaja u komercijalne svrhe. Međutim, to bi se uskoro moglo promeniti. Naime, sve više naučnika svrstava 'ljubičaste namirnice'' u kategoriju superhrane.

Dvostruka zarada

Američki agronom Beri (Barry) Anderson, specijalista za zdravu hranu, tvrdi da tržište ljubičastog kukuruza raste iz godine u godinu. Ističe da se zbog boje može koristiti u kozmetičkoj industriji, proizvodnji razne hrane, pa čak i piva.

''Njegova upotreba je neograničena zbog mnogobrojnih sastojaka'', ističe Anderson i dodaje da se na ljubičastom kukuruzu može zaraditi dvostruko više nego na žutom kukuruzu.

Kako se uzgaja ljubičasti kukuruz?

Ljubičasti kukuruz se uzgaja baš kao i ostale vrste kukuruza. Cena semena varira i kreće se i preko 1.200 dinara. U svetu je seme jeftinije i može se kupiti za nekoliko dolara. Vreme rasta mu je oko tri meseca.

Ovaj kukuruz je poreklom s obronka Anda. Svakodnevno je u upotrebi u Peruu, Bolivij i Argentini. Za njegovu ljubičastu boju zaslužni su antioksidansi koje sadrži - antocijanini. Koristi se kao baza za piće, sorbete, pudinge ili za izradu hleba i tortilja.

Superhrana za zdravlje

Nekoliko istraživanja je potvrdilo zdravstvene prednosti ovog kukuruza. Istraživanje iz 2004. objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition otkrilo je da pomenuti antocijan ima potencijal za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

Japanski naučnici su utvrdili da je ljubičasti kukuruz dobar borac protiv upala, dok su njihove američke kolege dokazale da ova namirnica smanjuje krvni pritisak. Naučnici iz Koreje kažu da antioksidacijska svojstva doprinose zdravlju bubrega. Dva važnija antioksidansa pronađena u ljubičastom kukuruza, lutein i zeaksatinin, štite oči od ozbiljnih bolesti. Istraživači tvrde da je dobar borac i protiv raka.

Zbog svega ovoga ne čudi što ga nazivaju superhranom i što se potencira njegova ponovna proizvodnja.

Foto: amykins / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Ljubičasti kukuruz Kukuruz Uzgoj


Autorka

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta