Ljubičasti kukuruz je superhrana koja bi se uskoro mogla ponovo masovno proizvoditi.
Ljubičasti kukuruz je stara sorta kukuruza koja se danas retko uzgaja u komercijalne svrhe. Međutim, to bi se uskoro moglo promeniti. Naime, sve više naučnika svrstava 'ljubičaste namirnice'' u kategoriju superhrane.
Američki agronom Beri (Barry) Anderson, specijalista za zdravu hranu, tvrdi da tržište ljubičastog kukuruza raste iz godine u godinu. Ističe da se zbog boje može koristiti u kozmetičkoj industriji, proizvodnji razne hrane, pa čak i piva.
''Njegova upotreba je neograničena zbog mnogobrojnih sastojaka'', ističe Anderson i dodaje da se na ljubičastom kukuruzu može zaraditi dvostruko više nego na žutom kukuruzu.
Ljubičasti kukuruz se uzgaja baš kao i ostale vrste kukuruza. Cena semena varira i kreće se i preko 1.200 dinara. U svetu je seme jeftinije i može se kupiti za nekoliko dolara. Vreme rasta mu je oko tri meseca.
Ovaj kukuruz je poreklom s obronka Anda. Svakodnevno je u upotrebi u Peruu, Bolivij i Argentini. Za njegovu ljubičastu boju zaslužni su antioksidansi koje sadrži - antocijanini. Koristi se kao baza za piće, sorbete, pudinge ili za izradu hleba i tortilja.
Nekoliko istraživanja je potvrdilo zdravstvene prednosti ovog kukuruza. Istraživanje iz 2004. objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition otkrilo je da pomenuti antocijan ima potencijal za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.
Japanski naučnici su utvrdili da je ljubičasti kukuruz dobar borac protiv upala, dok su njihove američke kolege dokazale da ova namirnica smanjuje krvni pritisak. Naučnici iz Koreje kažu da antioksidacijska svojstva doprinose zdravlju bubrega. Dva važnija antioksidansa pronađena u ljubičastom kukuruza, lutein i zeaksatinin, štite oči od ozbiljnih bolesti. Istraživači tvrde da je dobar borac i protiv raka.
Zbog svega ovoga ne čudi što ga nazivaju superhranom i što se potencira njegova ponovna proizvodnja.
Foto: amykins / Pixabay
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka