Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva ozimih useva
  • 04.11.2016. 08:00

Loše vreme usporava razvoj žita u Bugarskoj

Loše vremenske prilike i niže temperature usporavaju razvoj ozimih useva u Bugarskoj. U pojedinim regijama kasni i setva, a ukoliko se vreme uskoro ne poboljša to će se svakako odraziti na prinose žitarica.

  • 201
  • 24
  • 0

U Bugarskoj su u poslednjoj dekadi oktobra, zabeležene niže vrednosti temperature vazduha od uobičajenih za ovo doba godine. To je usporilo rast i razvoj ozimih useva prenosi portal UkrAgroConsult.

Ozima pšenica i ječam, posejani krajem septembra, ušli su u fazu bokorenja. Usevi zasejani u prvoj polovini oktobra su u fazi formiranja trećeg lista, a usevi posejani u drugoj polovini oktobra su trenutno u fazi klijanja.

Povoljniji uslovi za jesenju setvu primetni su u Južnoj Bugarskoj. Na zapadu zemlje setva ozime pšenice je odložena, a razlog je kao i u oktobru znatno veća količina padavina od mesečnog proseka koja je uticala na sadržaj prevelike vlage u zemljištu. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 20. oktobra ozima pšenica je posejana na površini 551.300 ha. Dosada je posejano za 0,5 odsto ozime pšenice više nego u istom periodu prošle godine, kada je pšenicom zasejano 548.700 ha.

Na kraju, treba pomenuti i to da je setva ozimog ječma manja za 25,1 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Do ovog izveštaja ozimi ječam je posejan na površini od 69.500 ha u poređenju sa 92.800 ha koliko je posejano lane.

Izvor: blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/PPetro


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Setva Bugarska Pšenica Ječam Vremenski usevi Jesen


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]