Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 10.10.2022. 10:30

Loši prinosi kukuruza, jedino heljda i spelta dobro podnele sušu?

Oni kukuruzi koji su nekim slučajem uspeli da u periodu oplodnje izbegnu tropski talas dali su rod od dve do tri tone po jutru. S druge strane, bilo je kukuruza koji nisu uspeli da formiraju ni klip ni zrno, kaže zrenjaniski ratar.

Foto: Maja Celing Celić
  • 255
  • 58
  • 0

Žetva kukuruza u ataru Hetina kod Zrenjanina privedena je kraju, a prinosi su, kao i u većem delu Vojvodine, loši i variraju u zavisnosti od datuma setve i od grupe zrenja.

"Oni kukuruzi koji su nekim slučajem uspeli da u periodu oplodnje izbegnu tropski talas dali su rod od dve do tri tone po jutru. S druge strane, bilo je kukuruza koji nisu uspeli da formiraju ni klip ni zrno", kaže za portal zrenjaninski.com Goran Kovačević, poljoprivredni proizvođač iz Hetina i dodaje da nisu samo suša i nedostatak kiše jedini problemi u proizvodnji kukuruza.

PIPELIFE: Navodnjavanjem do šest puta većih prinosa kukuruza?

"Kukuruzu, kao tropskoj biljci, ne odgovara hladno vreme u proleće, što se dogodilo u nekoliko poslednjih godina. U tim uslovima kukuruz sporije raste. Samim tim je duže izložen napadu pipe koja se hrani njime u početnim fazama do 4,5 listova. Na nižim temperaturama kukuruz slabije usvaja fosfor, a takve temperature nepovoljno utiču i na formiranje generativnih organa biljke, koje se dešava baš u toj fazi do pet listova", kaže i dalje pojašnjava da se zbog nižih temperatura skraćuju internodije kod kukuruza, biljka ostaje niža i sa manjom lisnom površinom.

Poskupeće i heljdino i speltino brašno

Međutim, nisu sve žitarice pokošene ovogodišnjom sušom. Jekoslav Purić iz zlatarskog sela Radijevići odlučio je da na divljim terenima svog rodnog kraja posadi heljdu i speltu i sada je jedan od najvećih proizvođača ovih žitarica u novovaroškom kraju, prenosi RINA.

"Uprskos suši i lošim vremenskim uslovima, zadovoljan sam prinosima ove godine. Heljdino brašno smo prodavali do sada po 200 dinara, a speltino po 180, ali zbog čitave situacije i poksupljenja goriva ćemo i mi morati dići cene za nekih 20 odsto. Nakon što se zemlja uzore, heljda i spelta se suše, skladište i nakon toga sukcesivno melju, prema potrebama tržišta", kaže Purić za ovu agenciju.

Nekada je heljda bila hrana za sirotinju, a danas je hleb od ove žitarice među najskupljim. Njena lekovita i blagotvorna svojstva nadaleko su poznata i stoga je sve češći izbor građana na trpezama.


Tagovi

Prinos kukuruza Goran Kovačević Suša Jekoslav Purić Speltino brašno Heljdino brašno


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D