Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup poljoprivrednog zemljišta
  • 27.03.2017. 08:00

Mali paori ne veruju velikim investitorima

Komisiji u Somboru već su počeli da stižu biznis planovi investitora koji žele da na 30 godina zakupe državno zemljište. I dok biznismeni čekaju da dobiju dozvole za zakup zemlje, paori sumnjaju u njihove namere i žale se da će ostati bez mogućnosti da zakupe i obrađuju oranice.

Foto: Jackmac / Pixabay
  • 3.119
  • 311
  • 0

Procedura za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta investitorima na period od 30 godina, počela je da se sprovodi na teritoriji grada Sombora. Kako prenosi RTV, tamošnja Komisija nadležna za taj posao trenutno razmatra podnete biznis planove. I dok privrednici s krupnim kapitalom očekuju da će njihove investicije biti način da se domognu državnog zemljišta, mali poljoprivrednici se žale da će tokom tridesetogodišnjeg perioda biti uništeni svi paori koji su do sada živeli od obrade državnog poljoprivrednog zemljišta.

Sombor: Investitori zainteresovani za ulaganje u biomasu i stočarstvo

Prema rečima Jovana Keče, člana komisije za davanje državnog zemljišta u zakup, na osnovu pristiglih ponuda ulagača su zainteresovani su za oko 13.000 hektara zemlje. On dodaje da Sombor u zakup daje 25.000 ha, a za izdavanje investitorima predviđeno je 30% odnosno 7,5 hiljada hektara.

Keča napominje da je zanimljivo to što mnogi žele da ulažu u biomasu. Međutim, ima i onih koji žele da investiraju u genetski potencijal u stočarstvu, što je u ovom momentu značajnije, pa kako smatra, najpre treba udovoljiti njihovim zahtevima.

Somborski atari privlačni biznismenima

Za zemlju u seilma na teritoriji somborske opštine, osim lokalnih, zainteresovani su i biznismeni iz Vrbasa, Kule i Crvenke. Mnogi od njih već su registrovali firme na teritoriji Sombora, a poljoprivrednici sumnjaju da su im namere da tako dođu do najbolje i najplodnije zemlje.

Jedan od prijavljenih investitora je i Miloš Komazec čija kompanija "Agro plus" u planu ima gradnju elektrane na biomasu. On takođe želi da proširi farmu krava, to jest da sa sadašnjih 500 rasnih grla proizvodnju podigne na 1.000.

Komazec planira da uloži novac i u sistem za grejanje staklenika, na površini 2ha, vodom koja će se zagrevati sagorevanjem biomase. A u budućnosti žele da započnu proizvodnju komposta za izvoz. Prema njegovim rečima taj projekat će biti realizovan bez obzira na to da li će mu biti odobren zakup državne zemlje.

Mali poljoprivrednici sumnjaju u namere investitora

Poljoprivrednik iz Gakova, Danilo Krička sumnja u namere investitora. On upozorava na to da će sitni paori ostati bez mogućnosti zakupa državnog zemljišta, jer veliki igrači žele da uzmu svu zemlju. Krička se žali na to da će doći nekoliko ljudi koji će oranice zakupiti na 30 godina, a mali ratari će sve što imaju morati da rasprodaju i da se odsele iz mesta gde su decenijama živeli i radili.

Neophodna redovna kontrola realizacije ulaganja

Poljoprivrednici iz Gakova kod Sombora složni su u konstataciji da je najvažnije u celom procesu da se sprovede kontrola realizacije ulaganja. Prema njihovim rečima, veliki investitori žele samo da zakupe zemlju, a da zapošljavanje svedu na minimum. To im se ,kako kažu, ne sme dozvoliti i zato nadležni u državnim institucijama to treba da kontrolišu i spreče zloupotrebe.

Foto: Jackmac / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Poljoprivreda Vojvodina Sombor Paori Veliki investitori Ratarstvo Zemljište Državno zemljište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.