• Jasenje
  • 17.05.2017. 19:00

Malo selo - vredni ljudi

Jasenje, u blizini Aleksinca, odoleva negativnom trendu odlaska mladih i gašenja domaćinstava. Imaju svega 50 domaćinstava, ali svi vredno rade. Najveći problem su im podzemne vode.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 876
  • 56
  • 0

Jasenje, u blizini Aleksinca, odoleva negativnom trendu odlaska mladih i gašenja domaćinstava. Porodica Dragana Pajkića ima tri generacije - on i supruga, roditelji i ćerke.

Otac se devedesetih bavio stočarstvom i povrtarstvom, a potom su se opredelili za povrtarstvo.

"Proizvodi se sve, od lucerke, kukuruza, pšenice, suncokreta i to ide za dalju prodaju. Nešto se ostavi za sopstvene potrebe, jer čuvamo jednu kravu i par svinja", kaže Dragan.

Na 36 ha, ovaj domaćin ima i nešto livada.

Servis za mehanizaciju

Iz ovog sela sa svega 50 kuća čulo se u celoj Srbiji za servis za popravku i distribuciju poljoprivredne mehanizacije.

"Radi se prodaja rezervnih delova, polovnih i novih i popravke. To mi je veliko olakšanje. Od mehanizacije imam nekoliko traktora, različitih konjskih snaga, sejalice, sejalicu sa prskalicom", navodi Pajkić.

Podzemne vode veliki problem

Mezimci ovog imanja su i dve kobile, pastuv i žrebe. Bave se i cvećarstvom. Upustili su se i u sadnju 1300 sadnica paulovnije na dva hektara.

"Delovalo je kao dobra ideja, ali ja nisam zadovoljan, delimično je tu kriva podzemna voda, koja se javila od 2014. godine. Godinu pre sam doneo odluku da se ovim bavim, lepo je krenulo, a potom su krenule kiše, poplave, vode i propao je korenov sistem, biljke su mrtve", žali se domaćin.

Dodaje da oko 100 ha zemlje zbog ovoga ne može da se obrađuje. Odvodnjavanje plaćaju, ali nema pomaka. Navodi da mu je preko 10 ha bilo ispod vode, a da je zimsko oranje moralo da se obavlja kroz vodu. Rešenja, kaže, nema već godinama.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, ćerki ruskog cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo... Više [+]

Tagovi

Dragan Pajkić Aleksinac Podzemne vode Paulovnija Servis za mehanizaciju


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner