Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sirka
  • 18.09.2016. 15:00

Manjak berača veliki problem uzgajivača sirka

Proizvođači u Bačkoj imaju dugu tradiciju u proizvodnji sirka i ovaj kraj je poznat po domaćinima koji preko 40 godina gaje ovu ratarsku kuturu.

Foto: bigstockphoto.com, Europeanpix
  • 1.556
  • 70
  • 0

U ratarskoj proizvodnji sirak je veoma zastupljen. Poseban značaj imaju sirak za zrno i sirak metlaš. Sirak za zrno se po površinama i proizvodnji ubraja među pet najvažnijih gajenih biljaka na svetu. Tolerantnost prema suši i visokim temperaturama, kao i manja zahtevnost kada je reč o tipu zemljišta u kombinaciji sa skromnijim zahtevima u pogledu biljnih hraniva su najčešće isticane prednosti sirka u odnosu na druge gajene biljke.

Višedecenijska tradicija proizvodnje sirka u Bačkoj

U Bačkoj proizvođači imaju dugu tradiciju u proizvodnji sirka i ovaj kraj je poznat po domaćinima koji preko 40 godina gaje ovu ratarsku kulturu. Jedan od njih je i Lehem Šuranji, iz Sente, koji gaji sirak metlaš i uskoro počinje njegovu kosidbu.

Isplativost i ekonomski značaj sirka metlaša ogledaju se u značaju samog metlarstva. Naime više od 90% ukupne proizvodnje sirkovih metli izvozi se na zapadnoevropsko tržište. Stoga su gajenje sirka metlaša i metlarstvo veoma značajni sa stanovišta izvoza i ostvarivanja dobiti. Sirak nije zahtevna biljka i ne traži velika ulaganja.

Pronalazak radne snage ozbiljan problem

Kvalitet i otkupna cena sirka metlaša se određuju na osnovu boje, veličine. Postoji više klasa kvaliteta, a cena se kreće od 40 centi do 1 evra po kilogramu. Ova biljka bi bila idealna za sve ratare samo kad bi bio rešen problem radne snage, koja je za 50% skuplja od drugih ratarskih kultura. O uzgoju ove ratarske kulture, isplativosti proizvodnje, ali i problemima pronalaska radne snage opširnije pogledajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, Europeanpix


Tagovi

Ratarstvo Poljoprivreda Sirak Sirak metlaš Sirak za zrno Bačka Lehem Šuranji Senta Izvoz Proizvodnja metli Stočna hrana Cena Profit Radna snaga Problemi


Partner