Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 13.11.2023. 15:00

Manje krompira ove godine? Kako stoji EU, a kako Rusija i Ukrajina?

Ukupna površina uzgoja krompira u EU iznosi oko 1,34 miliona hektara, a prosečan prinos je 35,1 t/ha. Francuska ima najveći prosečni prinos, značajno veći od EU.

Foto: Depositphotos/dimakin
  • 122
  • 18
  • 0

Berba krompira u Evropskoj uniji za 2023. procenjuje se na 47,1 miliona tona, što predstavlja smanjenje od 1,6 odsto na godišnjem nivou, navodi globalna internet platforma za trgovinu Tridge. Ukupna površina uzgoja krompira u EU iznosi oko 1,34 miliona hektara. U ključnim zemljama za proizvodnju ove kulture, kao što su Belgija i Francuska, očekuje se da će berba na kraju da bude veća nego 2022., pri čemu Belgija predviđa povećanje prinosa od 7,5 odsto, a Francuska očekuje devet odsto veću žetvu na godišnjem nivou.

Francuska će da ima najveći prosečni prinos

U prognozi prinosa se očekuje da će Francuska da ima najveći prosečni prinos od 42 t/ha, a Litvanija sa 15,4 t/h najmanji. U Poljskoj se on prognozira na 27,5 t/ha, što predstavlja pad od 11 odsto na godišnjem nivou i pad od jedan odsto u odnosu na petogodišnji prosek. Ukupni projicirani prosečni prinos u EU je 35,1 t/ha.

Prema Tridge analizi, prekomerna kiša poremetila je berbu u severnoj Španiji, gde su ratari ipak uspeli da isporuče rod, dok su farmeri u Andaluziji morali da čekaju oktobarske kiše kako bi nastavili berbu. Međutim, uvođenje francuskog krompira na špansko tržište izazvalo je prekomernu ponudu i pad cena veleprodajnog za 21,53 odsto, dosegnuvši 48 evrocenti po kilogramu, posle skoro dva meseca stabilnosti.

U Rusiji raste uzgoj

Rusija planira ograničiti uvoz semenskog materijala za krompir, pšenicu, raž, ječam, kukuruz, soju, uljanu repicu, suncokret i šećernu repu kako bi podstakla domaći uzgoj i proizvodnju semena. U regiji Kabarovsk poljoprivrednici su značajno proširili proizvodnju krompira i povrća, s povećanjem obradive površine za 250 do 300 ha u odnosu na prethodnu godinu. Ovo se posledično odrazilo na rod koji iznosi više od 12 hiljada tona, što predstavlja povećanje od 1,6 puta u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, u Uralskom okrugu, berba dobro napreduje, sa više od 90 odsto zasejane površine već je pobrano, što je rezultiralo, kako piše Tridge, impresivnim prinosom od preko 665 hiljada tona. U 2023. tamošnja je berba porasla za 12 odsto, dosegnuvši prosek od 21,1 t/ha.

U Ukrajini je cena krompira u proseku udvostručena u odnosu na prošli izveštaj od 22. oktobra. Tamošnji poljoprivrednici za kilogram dobiju od 18 do 26 evrocenti, što je povećanje od 13 odsto. Dodatno, teški vremenski uslovi u nekim su regijama otežali berbu, što je dodatno doprinelo rastu cena na tržištu.

Podrška bez presedana

Zanimljivo je da marokansko ministarstvo pruža podršku bez presedana kada je u pitanju proizvodnja krompira, ali i luka te paradajza zbog visokih troškova semena. Tako će se tamo podrška za jedan hektar proizvodnje krompira kretati od 730 do 1.470 evra. Ova odluka usledila je posle dve sezone dugotrajne suše i nedovoljne količine padavina.


Tagovi

Rusija Ukrajina Tržište krumpira Berba krompira Prinos krompira EU krompir Cena krompira


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]