Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 28.12.2022. 07:30

Manje semenskog kukuruza - potražnja već počela

Suša i visoke temperature su smanjile rod semenskih useva. Nedostajaće rane sorte, ali će biti ponuđene alternativne.

Foto: Depositphoto/branex
  • 157
  • 63
  • 0

Semenskog kukuruza će biti manje za narednu sezonu. Razlog tome je suša koja je pogodila uzgajivače u Austriji, Mađarskoj i na jugu Francuske, izveštava Nieuweoogst.

"Kao rezultat suše u područjima gajenja kukuruza, nisu sve sorte kukuruza lako dostupne", kaže Dirk van 't Riet iz ABZ De Samen.

Pozvao je uzgajivače da na vreme naruče kukuruz ako preferiraju određenu sortu, navodeći i kako je suša imala veliki uticaj na proizvodnju semenske robe, jer su klipovi bili puni oko četvrtine i do pola. 

Posledice su regionalne. Područje oko Tuluza u Francuskoj je pretrpelo pet toplotnih talasa od preko 38 stepeni Celzijusa što nije bilo dobro za biljke i umanjilo je efekat prihrane. ABZ De Samen, ipak, očekuje da će dovoljno kukuruza biti dostupno, ali su već formirane liste za sorte čija će dostupnost biti ograničena.

Visoke temperature obrale semenski rod

Suša u kombinaciji s vrućinom u južnoj Evropi bila je toliko ekstremna da je prinos bio 20 do 25 odsto manji.

Pojedine serije bile odbijane prilikom kontrole kvaliteta (Foto: Ranka Vojnović)

"Usled vrućine, ponekad je bilo 40 stepeni Celzijusa i toplije nekoliko nedelja, polen je postao sterilan, što je značilo da su klipovi bili manje oplođeni", rekao je Vuter Vijnhut iz "Syngente".

Izvestio je da su pojedine serije bile odbijane prilikom kontrole kvaliteta. Gubici su bili znatno veći nego prethodnih godina. Proizvođači su imali ograničene zalihe tokom prethodnih godina, a tome je doprinela i suša, ali i problemi s virusima u Mađarskoj.

Proizvodnja žitarica, posebno kukuruza, povećaće se 2023.?

Jos Grut Koerkamp iz "Limagrain-a" je napomenuo da je zasejano manje parcela za proizvodnju semena kukuruza nego prethodnih godina. Rane sorte se, dodaje, brzo prodaju i već postoji potražnja za nekim sortama iz te grupe, ali ima dovoljno drugih sorti.

Domino efekat

Direktor "KWS Beneluxa" Jan Beker prepoznao je niže prinose semena kukuruza. Posebno je to bilo vidljivo u velikim delovima južne i zapadne Evrope gde je bilo suvo, a vrućina je imala uticaja na površine s mogućnošću navodnjavanja. 

"Od nekih sorti nije sakupljeno seme", ističe Beker.

Deset meseci rata u Ukrajini - kakve posledice na agrar ostavlja?

Zbog toga nije svaka sorta dostupna, što je pokrenulo domino efekat. Proizvođači se odlučuju za alternativne koje su dostupne. On je zadovoljan jer je "KWS Benelux" već proizveo mnogo semena iz brojnih novih sorti.


Tagovi

Semenski kukuruz Seme kukuruza Setva kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao