Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti biljaka
  • 27.05.2017. 10:30

Manji prinos pšenice, voću prete infekcije

Vremenski uslovi u prethodnom periodu pogodovali su pojavi bolesti u zasadima voća i vinove loze. Vinogradari posebno moraju voditi računa o zaštiti od plamenjače, poručuju stručnjaci. Ratari pak moraju posebnu pažnju posvetiti zaštiti pšenice od fuzarijuma i žitne pijavice. Kako sada stvari stoje pšenice će biti daleko manje nego prošle godine.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.691
  • 101
  • 0

Hlebno žito je na sremskim poljima u različitim fazama razvoja u zaviosnosti od roka setve. Usev iz kasnije setve je na početku cvetanja, dok je hlebno žito zasejano u optimalnom roku u fazi precvetavanja.

Aktuelna je zaštita protiv fuzarijuma, a ukoliko na usevu ima pojave žitne pijavice - treba što pre obaviti zaštitu. Stručnjaci kažu u jednom prohodu treba uraditi obe zaštite, a njihove prognoze su, na osnovu sadašnjeg stanja useva, da će hlebnog žita biti daleko manje nego prethodnih godina.

Goran Drobnjak ne očekuje dobar prinos

"U odnosu na prethodne godine, posebno prošlu, kada je prinos pšenice bio rekordan, ne možemo biti zadovoljni stanjem useva na poljima. Vremenske prilike nisu išle na ruku hlebnom žitu od samog početka proizvodnje. Hladan jesenji i zimski period, potom sušni u periodu vlatanja pšenice, kada je usevu bila potrebna vlaga, doprineli su sadašnjem stanju useva, koje ne obećava", kaže Goran Drobnjak stručni saradnik u Poljoprivredno-stručnoj službi u Rumi.

Dodao je da je pšenica slabije izbokorila i da je manji broj klasova po jedinici površine, tako da se ne mogu očekivati visoki prinosi.

Zaštita vinove loze

S druge strane, i voćari i vinogradari imaju pune ruke posla. Gorica Kozobarić stručni saradnik za zaštitu bilja u Rumi kaže da su voćne vrste i vonova loza u osetljivim fazama razvoja pa je ovo vreme intenzivne zaštite protiv bolesti. Vinogradari posebno moraju voditi računa na zaštitu protiv plamenjače, kaže Kozobarić:

"Ukoliko dođe do infekcija pre ili tokom cvetanja, neće biti roda, jer dolazi do direktne infekcije grozdova. Zbog toga je potrebno voditi računa o zaštiti u ovim fazama razvoja, pa pre ili neposredno posle kiše, u zavisnosti od fungicida, obaviti zaštitu".

Ovi uslovi su idealni i za pojavu pepelnice.

Gorica Kozobarić skreće pažnju na zaštitu

"Zaštita je počela nedavno, posebno tamo gde je infekcija od prošle godine. U takvim zasadima zaštita je počela u fazi bubrenja pupoljka i nastavljena je i ovih dana. Ono što može da napravi problem vinovoj lozi je i piljenje grožđanog moljca. Na području Srema još uvek u značajnoj meri nije primetna pojava grožđanog moljca, a ukoliko se ipak pojavi, potrebna je upotreba odgovarajućeg inskticida", kaže Gorica Kozobarić iz PSS Ruma.

Zaštita jabuke

Mora se voditi računa i o zaštiti ostalih voćnih vrsta, posebno jabuke, koja je takođe u osetljivoj fazi razvoja. Voćari nikako ne smeju dozvoliti pojavu venturije na plodovima, jer to u prvom redu donosi manju ekonomsku vrednost proizvodnje. Zaštitu treba uraditi pre padavina ili nepostredno posle njih, savet je stručnjaka. Pri tome je važno koristiti preventivne ili sistemične fungicide.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Zastita Hlebno žito Voće Vinova Loza Insekticidi Fungicid Herbicid Pupoljak Peplnica Plamenjaca Prinos


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.