Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 01.07.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Manji prinosi uljane repice u odnosu na prošlu godinu - cena pada?

Zimus je cena uljane repice prognozirana na 95 din/kg odnosno na nekih 850 evra po toni, međutim ta cena je spala na 91 din/kg i dalje pada. Kako se ratar Pavel Brahna iz Padine kod Pančeva nosi sa tim?

Foto: Pavel Brahna
  • 486
  • 67
  • 0

Uljana repica polako počinje da biva sve interesantnija padinskim ratarima i sve veći broj gazdinstava koji počinju da se bave ovom kulturom. Žetva ove uljarice je već uveliko počela, a padinski ratar Pavel Brahna iz Padine kod Pančeva je ove godine zasejao repicu na 35 ha površine, a odabrao je kasnije sorte.

"Toplo vreme koje nas prati ovih dana je i više nego povoljno za žetvu. Nadam se dobrom rodu i većem prinosu u odnosu na prošlu godinu jer je uljana repica bila zdrava, a gubici od insekata i biljnih bolesti su bile zanimarljive", kaže Brahna i dodaje da je prošle godine imao prinos od oko 4,3 t/ha dok ove zbog suše očekuje da će se taj broj smanjiti na nekih 3,5 t/ha.

Počela žetva uljane repice, cena - 90 dinara za kilogram?

"Ovogodišnja suša je svakako uticala na smanjenje ukupne količine roda sada leti, ali će se drastičnija smanjenja u prinosu videti tek u rodu naredne 2023. usled sadašnjih visokih temperatura koje onemugućavaju zaržavanje vlage u zemljištu za jesenju setvu", objašnjava ovaj ratar naglašavajući da je repica uspela da iskoristi zimsku vlagu i da je zbog toga prinos manji, ali relativno zadovoljavajući.

"Cene vrtoglavo padaju"

Obzirom na to kakvo je stanje na njivama sa kukuruzom, repica je još i dobra, konstatuje Brahna. Češći kišni dani i više su nego pogodovali usevima žitarica povećavajući ovogodišnje prinose, ali je pomenuta uljarica završila svoj ciklus sazrevanja pre nego što su dodatne podavine mogle da je "pojačaju".  

Pavel Brahna je zadovoljan žetvom, uprkos svemu 

"Repicu nisam sejao nego sam je sadio. U razmaku od 50 cm kako bi se postigli optimalni uslovi za njen rast i plodonošenje. Već godinama uspešno sarađujem sa institutom PSS "Tamiš" i izuzetno sam zadovoljan", kaže padinski ratar.

"Što se tiče otkupne cene, jedan deo roda sam prodao za 91 din/kg, a za koliko ću prodati ostalo, zaista ne znam jer cene vrtoglavo padaju i ne znam u kom momentu će se zaustaviti niti mogu da prognoziram kolika bi ona mogla biti. Među kolegama se šuška da će se zaustaviti na nekih 80 din/kg", zabrinuto naglašava naš sagovornik dodajući da je i ta cena upitna.

Ipak povećanje površina

Brahna je na kraju jedan deo roda u dogovoru sa otkupljivačem ipak prodao za tih 80 din/kg dok će ostatak sačekati neka bolja vremena na lageru. Budućnost otkupne cene je neizvesna i naš sagovornik je odlučio da pričeka sa prodajom obzirom na to da je prošlogodišnji rod otišao po još nižoj nego što je to sada slučaj.

"Generalno gledano, zadovoljan sam uljanom repicom kao takvom i planiram da povećam površine od ovogodišnjih 35 ha na bar 50 ha za sledeću sezonu. Već pet godina se aktivnom bavim ovom uljaricom i svake godine naučim nešto novo o njoj", uz osmeh zaključuje ratar iz Padine.


Foto prilog


Tagovi

Žetva uljane repice Pavel Brahna Cena uljane repice Suša Prinosi


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.