Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 07.01.2016. 08:00

Menjaju se igrači na tržištu žitarica

Sjedinjene Američke Države i dalje plasiraju velike količine soje u Kinu. Kineski proizvođači su se pobunili zbog zavisnosti te države od sastojaka za pripremu stočne hrane iz SAD-a, pa žele da uvedu porez na uvozne žitarice. Azijske zemlje pšenicu uglavnom kupuju od Australijanaca jer je mnogo jeftinija od kanadske i američke.

Foto: pixabay.com
  • 263
  • 37
  • 0

Slabljenje argentinske valute uveliko je uticalo na globalno tržište žitarica. Dok monsuni otežavaju proizvodnju palminog ulja, postoji i strah od još jedne vremenske nepogode koja bi mogla da uzrokuje velike poplave.

Sjedinjene Američke Države i dalje plasiraju velike količine soje u Kinu. Kineski proizvođači su se pobunili zbog zavisnosti te države od sastojaka za pripremu stočne hrane iz SAD-a, pa žele da uvedu porez na uvozne žitarice. Azijske zemlje pšenicu uglavnom kupuju od Australijanaca jer je mnogo jeftinija od kanadske i američke.

Argentinci profitiraju prodajom žitarica

Argentina je prošle nedelje punila naslovne stranice. Devalvacija pezosa je bila ključni događaj u toj zemlji, što je umnogome uticalo na tržište žitarica. Već su najavljena povećanja konkurentnosti pri izvozu soje. Smatra se da će pad vrednosti argentinskog pezosa doneti velike količine žitarica na već dobro snabdeveno svetsko tržište.

Da podsetimo, nova argentinska vlada dopustila je slabljenje kursa za gotovo 27%, što je Argentincima omogućilo pristup dolaru. To proizvođačima stvara veću zaradu jer će tako dobiti više pezosa za žitarice i uljarice kojima se trguje u dolarima.

El Ninjo i La Ninja otežaće skupljanje roda

Proizvodnja palminog ulja je nastavila pad u novembru. Godišnji monsuni otežavaju skupljanje roda. Međutim, postoje i razlozi za brigu da će sezonski oporavak prinosa biti narušen u 2016. godini nakon suvog vremena u oktobru. Naime, zbog El Ninja, neke kulture tek nakon devet meseci počinju da pokazuju posledice suše. Agencije koje se bave predviđanjima prirodnih katastrofa izrazile su zabrinutost zbog La Ninje koja bi mogla da usledi nakon El Ninja u 2016. godini, a to bi uzrokovalo i mnoge poplave.

Kinezi žele da oporezuju uvoz žitarica iz SAD-a

Američki izvoznici najavili su izvoz iznad 760 Kt soje iz ovogodišnje sezone u Kinu i ostale destinacije. Ova najava je dobro dočekana na tržištu jer je to odličan podsticaj nakon usporenog toka ponude i tražnje na domaćem tržištu u novembru.

Istovremeno je Kina - najveći svetski kupac sušenih žitarica, prihvatila peticiju svojih proizvođača stočne hrane da stavi antidampinške poreze na uvozne žitarice iz Sjedinjenih Američkih Država. Kina se oslanja na uvoz da bi zadovoljila tražnju sastojaka za pripremu stočne hrane, od kojih većina dolazi iz SAD-a. Kineski uvoz sušenih žitarica je u novembru iznosio za 140 % više nego lane.

Azijci kupuju australijsku pšenicu

Kupci žitarica iz Azije su za početak 2016. godine obezbedili australijsku pšenicu, pošto su troškovi prevoza i proizvodnje jeftiniji od onih u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Indonezija, drugi svetski uvoznik pšenice, potpisala je ugovore o kupovini pšenice srednjeg kvaliteta (10,5% proteina) iz Australije do februara, a pregovara se i o kupovini pšenice u martu.

Cene nafte pale su na svoje najniže nivoe, još od 2008. godine (36,88 $/barel), a to stvara pritisak na tržištu biodizela i etanola.

Padaju zalihe uljane repice u Kanadi

Zalihe kanadske uljane repice procenjene su na rekordnih 19,7 Mt, u sezoni 2015/16, u poređenju sa 16,7 Mt definisanih u novembru. Zalihe uljane repice su se možda povećale, s obzirom na prošli mesec, ali su i dalje za 2,32 Mt niže od prošlogodišnjih.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Žitarice Svetsko tržište Ratarstvo Soja Izvoz El Ninjo La Ninja Uljana repica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."