Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makedonski mlinari
  • 14.07.2015. 10:00

Mlinarima u Makedoniji visoka otkupna cena pšenice

Makedonski mlinari nezadovoljni su cenom pšenice, a pobunili su se i zbog uvoza "jeftinog brašna iz susedstva".

Foto: depositphotos.com
  • 120
  • 5
  • 0

Makedonski mlinari nisu zadovoljni cenom od 11 denara (17,74 evrocenti) po kilogramu pšenice koju je odredilo Ministarstvo poljoprivrede, i najavljuju da će ta cena biti poštovana samo ako su ispunjeni svi parametri propisani Pravilnikom o kvalitetu žita za proizvodnju brašna za ishranu.

"Cena od 11 denara podrazumeva cenu od 10 denara za kilogram pšenice bez PDV-a i transporta. Bilo koja druga pšenica koja je ponuđena na prodaju, a ne ispunjava makar jedan parametar iz Pravilnika, otkupljivaće se po ceni od osam ili devet denara po kilogramu, bez PDV-a i transporta", saopštila je grupacija, a prenosi portal Ekonomski.

Među parametrima predviđenim Pravilnikom su:

  • hektolitarska masa najviše 76 kilograma po hektolitru
  • vlažnost do 12 odsto
  • količina primesa do dva odsto
  • najmanje 12 odsto proteina
  • vlažnog glutena najmanje 24 odsto
  • sedimentacija najmanje 30, i td.

Mlinari protiv uvoza "jeftinog brašna iz susedstva"

Grupa mlinarsko-pekarske industrije u Privrednoj komori Makedonije pobunila se i zbog uvoza "jeftinog brašna iz susedstva" po ceni od 14 denara, jer smatraju da to uništava njihov sektor, navodi portal Ekonomski.

Ove godine Makedonija očekuje prinos od oko 200.000 tona pšenice, a godišnje potroši oko 360.000 tona tog žita. Po već ustaljenoj praksi razliku nadoknađuje uvozom iz Srbije, gde je prodajna cena 8,45 denara po kilogramu, tako da je, kada se uračunaju svi troškovi, makedonski mlinari dobijaju po istoj ceni kao domaću pšenicu od 11 denara po kilogramu.

Proizvodna cena pšenice u Makedoniji, kako je izračunalo Ministrastvo poljoprivrede, iznosi 10,5 denara po kilogramu, odnosno 35.000 denara (565 evra) po hektaru.

Pored male razlike između proizvodne i otkupne cene, makedonski poljoprivrednici se susreću i s problemom skladištenja prinosa, jer za razliku od mlinara, nemaju svoje silose.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Izvori

Tanjug


Tagovi

Makedonski mlinari Otkupna cena pšenice Jeftino brašno Uvoz Pravilnik o kvalitetu žita Proizvodna cena Prinosi Problem skladištenja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]