Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjene aktivne materije
  • 05.09.2021. 07:30

Moraju da unište 5.000 ha šećerne repe zbog greške dobavljača pesticida

Otkriveno je da su 273 francuska proizvođača šećernu repu tretirali aktivnim materijama koje su zabranjene u EU i to zbog greške proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 685
  • 198
  • 0

Francusko ministarstvo poljoprivrede naredilo je proizvođačima šećerne repe na severu i istoku te zemlje da moraju da uništiti svoje useve. Do toga je došlo nakon što je otkriveno da su biljke tretirali sredstvima za zaštitu bilja u čiji su sastav uključene tri aktivne materije zabranjene u Evropskoj uniji, piše francebleu.

Razlog je greška u procesu proizvodnje i pakovanja izraelskog proizvođača i distributera sredstava za zaštitu "Adama". Ministarstvo je poručilo da se ne može isključiti rizik za potrošače te da se još istražuje kako je došlo do greške.

Traže se rešenja i odštete

Prema objavama medija, 273 proizvođača ove ratarske kulture u regijama U-du-Frans i Grand Est trenutno su suočena sa gubicima. Prema Udruženju uzgajivača šećerne repe (CGB) u toku su razgovori sa izraelskom kompanijom kako bi se pronašli zajedničko rešenje, a poljoprivrednici dobili odštetu.

"Oko 500.000 tona ove kulture moraće da bude uništeno", upozorio je Siril Conjard, predsednik CGB-a, a što je prema njegovoj proceni oko 1,5 odsto nacionalne proizvodnje.

"Nakon virusa žutice, mraz je zadao težak udarac proizvođačima ove kulture. Ali, svesni su načela opreza", komentarisao je.

Iz Ministarstva su pojasnili da je ta odluka nastala zbog rizika za potrošače na koje je upozorila Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja (ANSES).

"Potrošač je 100 posto zaštićen, a poljoprivrednik 100 posto pogođen - on mora sve da uništi neznajući hoće li mu biti nadoknađena šteta", napomenuo je Konjard. Prema njegovom mišljenju reč je šećernoj repi na 5.000 hektara koji moraju da budu uništeni u departmanima Marn, Arden, Ub i Aen.


Tagovi

Francuska Pesticidi Greška Uništavanje šećerne repe Uzgoj šećerne repe


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.