Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje
  • 01.11.2020. 12:00
  • Šumadijski okrug, Zagorica, Topola

Načini oranja i od kojih faktora zavise?

Sama priprema zemljišta oranjem zavisi od više faktora; od veličine i oblika parcele, tipa zemljišta, vrste pluga, jačine traktora, izbora setvene kulture i drugo. U tom smislu razlikujemo oranje na slog i razor, kombinovano, figurno i oranje na čunak. Treba napraviti pravi izbor i sve okolnosti obrade uzeti u obzir.

Foto: Nada Parađiković
  • 3.602
  • 389
  • 1

Da bi vaša zemlja bila pripremljena za nove biljne kulture, važno je na pravi način obraditi. Osnovna se obavlja u cilju konzervisanja zemljišne vlage, povećanja zemljišne zapremine i uništavana korovske vegetacije, bolesti, štetočina i generalnog poboljšanja strukture zemljišta, kako piše Vaso Komnenić u knjizi "Poljoprivredne mašine" (Šabac, 2009.)

Na slog i razor

Sama priprema zemljišta oranjem zavisi od više faktora; od veličine i oblika parcele, tipa zemljišta, vrste pluga, jačine traktora, izbora setvene kulture i drugo. U tom smislu razlikujemo oranje na slog i razor, kombinovano, figurno i na čunak.

Koja će biti dubina oranja, zavisi i od toga šta će se sejati, pa se za pšenicu, ovas, ječam ore pliće, dok za kukuruz i suncokret dublje, mada, ističe Mihailo Jovanović, ne škodi ni da se za pšenicu ore dublje.

Obrada na slog i razor je povezana jedna sa drugom, pa tako na slog traktor sa plugovima kreće od sredine parcele, ka krajevima i cilj je sa se na sredini njive formira veliki greben, a razorom obrnutim redosledom - sa krajeva ka sredini, stvara se kanal, što kasnije značajno olakšava dopunsku obradu i kretanje agragata.

Uz način oranja i određeni plug

Kako piše Rade Radojević u knjizi "Mehanizacija poljoprivrede" (Beograd, 2005.) Na parcelama gde se izvodi kombinovano oranje, obavlja se po "poljima" odnosno zagonima. Pri oranju na slog i razor parcela se deli na manje delove - zagone, koji se zasebno oru. Širina zagona najčešće iznosi 32 do 40 prohoda pluga.

"Ukoliko se ore plugovima ravnjacima, jedne godine oreš na razor, druge na slog. Kod nas u Šumadiji su upravo takvi plugovi najzastupljeniji, pa samim tim i takav način oranja", objašnjava diplomirani strukovni inženjer ratarstva i povrtarstva Aleksandar Jovanović iz Zagorice kod Topole.

Plugovima ravnjacima oranje na slog i razor, kao i kombinovano za veće parcele (foto: Aleksandar Jovanović)

Osim veličine njive koja se obrađuje, koji će se plug upotrebiti i kojim načinom oranja bitan je i teren.

"Postoji jedan kovač koji pravi dasku za plug, kozlić, panj - ceo plug i to pravi i levi i desni, a takvi plugovi se najčešće prodaju u Krupnju (Rađevini) zbog planinskog područja, jer se tamo samo nizbrdo ore i to na levu ili desnu stranu. Da se ne bi pravio bedem samo na jednu stranu, ti sam moraš da vratiš, odnosno okreneš, pa jedne godine oru sa levim plugom, druge sa desnim", kaže Aleksandrov otac Mihailo Jovanović, dugodišnji poljoprivrednik.

Oranjem na čunak parcela ravnija

Figurno se primenjuje na velikim parcelama, ali koje nisu pravilnog oblika, i to plugovima ravnjacima. Izvodi se duž svih strana (unaokolo), ali se ovim načinom ređe. Može da se započne sa krajeva ka unutra ili pak, iz sredine ka krajevima. Problem je moguća opasnost od oštećenja agragata zbog velikih naprezanja kojima je izložen. Generalno, ovaj tip oranja se gotovo više ne koristi.

Na kraju, kako dalje objašnjava Radojević u stručnoj literaturi, oranje na čunak ili glatko obavlja se plugovima obrtačima. Započinje se sa jedne od bočnih strana parcele, a plastice se okreću spolja. Pri okretanju traktora na uvratinama, okreće se plužno telo, s tim što se prohodi plugom izvode jedan uz drugi. Parcela je ravnija nego kod drugih načina obrade zemljišta, a preporuka je da se druge godine počne sa druge strane.

U glatkom oranju najčešće se primenjuju plugovi obrtači

"Kod velikih parcela, poput Vojvodine, gde nema više ravnjaka, koriste se obrtači, koji su i dizajnirani tako da bi se smanjio prazan hod tokom obrade", kaže Aleksandar Jovanović.

Osim tipu terena, plug i način oranja mora da bude prilagođen i tipu zemljišta, pojašnjava nam dalje sagovornik.

Napravite dobar izbor plugova za predstojeće oranje

"Na lepljivim teškim zemljitima koriste se rešetkaste daske (naslovna fotografija), smanjuje otpor i trenje, dok na lakim zemljištima i peskovitim se koriste dublje daske, a nikako rešetkaste."

Greške pri oranju

Kod kvalitetnog oranja brazde moraju da budu čiste, nezatrpane, zid brazde mora da bude vertikalno ravan, dno brazde mora biti horizantolno. Sva plužna tema moraju da rade na istoj dubini i istom širinom zahvata. Zbog toga, Mihailo Jovanović nas je upozorio na neke greške koje poljoprivrednici prave prilikom obrade zemljišta.

"Najčešća greška koje poljoprivrednici prave jeste da ne našteluju plug, pa jednu ore pravilno brazdu, drugu ne i tu prave neravnomerno linije. Plugovi moraju da se našteluju kako treba i sve brazde moraju da budu isto zahvaćene i da budu poorane na istu dubinu."

Klik za restart - da li treba da se vratimo na ralo i volove?

Pored toga, greška može da bude ako se svake godine ore istim načinom, na primer, samo na slog, ili razor, pri čemu se parcela na neki način deformiše. Takođe, nekada poljoprivrednici iz primoranosti oru prerano, pa se na njivi stvaraju velike grudve.

Savet koji naši sagovornici imaju jeste da pre nego što se krene u pripremu zemljišta za jesenju setvu, da način obrađivanja prilagodite parceli, a plug zemljištu i snazi traktora, jer kvalitetno oranje je preduslov i za dobre prinose.


Foto prilog


Tagovi

Oranje Plugovi Aleksandar Jovanović Mihailo Jovanović Oranje na slog Oranje na razor Oranje na čunak Plugovi ravnjaci Plugovi obrtači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da je lukovica narcisa otrovna i da se nikada ne kombinuje u buketu sa drugim cvetovima baš zbog te otrovnosti? Sadrži materije koje teraju miševe, veverice, srne i zečeve.