Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 29.07.2016. 15:00

Nagovešten silazni cenovni trend kukuruza

Ovonedeljna ukupna vrednost prometa na Produktnoj berzi od 32.201.610,00 dinara, ne samo da nije u padu nego je duplirana u odnosu na prethodnu nedelju.

  • 1.068
  • 47
  • 0

Poslednje nedelje jula, na Produktnoj berzi u Novom Sadu, registrovan je količinski promet od 830 tona, što je za 14,87% manje nego prethodne nedelje.

Na osnovu navedenog podatka, moglo bi se zaključiti da je i vrednost ostvarenog prometa u padu. Međutim, ovonedeljna ukupna vrednost prometa od 32.201.610,00 dinara, ne samo da nije u padu nego je duplirana u odnosu na prethodnu nedelju. Ovaj "paradoks" ukazuje na jednostavnu činjenicu da je tokom nedelje za nama u strukturi ukupnog berzanskog prometa, dominirala nominalno skuplja roba, u odnosu na prethodnu nedelju, odnosno u našem slučaju u pitanju je soja u zrnu.

Zabeležen pad cena soje

Sojom je trgovano u količini od 600 tona, po jedinstvenoj ceni od 45,10 din/kg, sa PDV-om (41,00 din/kg, bez PDV-a). U odnosu na poslednju registrovanu cenu soje od pre dve nedelje, aktuelna cena je niža za 1,50 din/kg, odnosno beleži procentualni pad od 3,53%. Trendu pada cene soje u zrnu, priključila se i sojina sačma. Promet sačmom je registrovan u količini od 37 tona, po ceni od 51,84 din/kg sa PDV-om (43,20 din/kg, bez PDV-a), što je za tačno 10% niže u odnosu na poslednju registrovanu cenu sojine sačme, od pre mesec i po dana.

Nagoveštaj silaznog cenovnog trenda kukuruza

Početkom nedelje za nama, kukuruzom je trgovano u količini od tek 24 tone, po ceni identičnoj od pre nedelju dana od 20,46 din/kg, sa PDV-om (18,60 din/kg, bez PDV-a). Međutim, statistički podatak o cenovnoj stabilnosti žutog zrna, ne treba uzimati "zdravo za gotovo", s obzirom da su se do kraja ove nedelje kupci povuli sa tržišta, tako da ni prodajne kotacije od 18,00 din/kg, bez PDV-a, nisu naišle na odgovarajuću tražnju. Nagoveštaj silaznog cenovnog trenda kukuruza svakako ćemo pratiti u narednom periodu.

Stabilizovano tržište pšenice na niskom nivou

Tržište pšenice je, na žalost potencijalnih prodavaca, i dalje stabilno na veoma niskom nivou cenovnog raspona od 14,50-15,00 din/kg, bez PDV-a, u zavisnosti od kvaliteta ponuđenog hlebnog zrna. Realizovana su dva berzanska ugovora na ovom tržišnom segmentu u ukupnoj količini od 169 tona. Jedan je realizovan po ceni od 15,00 din/kg, bez PDV-a, uz klauzulu gratis lagera do kraja sptembra, a po drugom ugovoru radilo se o kupoprodaji pšenice veoma niske hektolitarske mase (71 kg) i to po ceni od 14,30 din/kg, bez PDV-a.

Prodex i dalje u padu

Pad cene soje, direktno je uticao na dalji pad indeksne vrednosti Prodex-a. Na taj način ovaj berzanski indeks beleži kontinuirani pad četvrtu nedelje za redom, odnosno na današnji dan beleži vrednost od 207,36 indeksnih poena, što je za 0,52 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Kakva su kretanja na svetskim berzama?

Povoljni vremenski uslovi i obilne zalihe i dalje pritiskaju tržište žitarica u SAD-u. IGC je u svom poslednjem izveštaju povećao procene svetske proizvodnje pšenice za 6 mil. tona na 735 miliona, međutim potrošnju je uvećao za 7 mil.t. Krajnje zalihe za sezonu 2016./17. su u odnosu na prošli mesec uvećali za 2 mil.t., dok u odnosu na prošlu sezonu rast procene iznosi 9 mil.t. Najveći rast procene je, usled povoljih vremenskih uslova u SAD-u, zabeležen kod kukuruza. Procena proizvodnje za sezonu 2016./17. je povećana za 14 mil.t. na 1.017 mil.t, ali je takođe potrošnja povećana za 8 mil. na 1.010 mil.t. (968 mil. u 2015./16.). Prenesene zalihe se procenjuju na 213 mil.t, što je rast u odnosu na prošlomesečnu procenu od 205 mil, odnosno 207 mil.t. koliko iznosi procena za prenesene zalihe za 2015./16.

Septembarski fjučers na pšenicu je u odnosu na prošlu nedelju jeftiniji za 1,77%, a na kukuruz za 0,90%. Pad izvoza i povoljni klimatski uslovi u američkim ravnicama su oborili cenu pšenice na berzama. Fjučers na soju sa avgustovskom isporukom je jeftiniji za 2,81%, a na sojinu sačmu za 3,12%. Iako je prinos u Francuskoj značajno podbacio, uticaj američkih berzi se prelio i na ovo tržište. Tako je pšenice u Parizu pojeftinila za 0,75%, dok je kukuruz skuplji za 0,44%. U Budimpešti je pšenica skuplja za 2,00%, a kukuruz jeftiniji za 0,93%.

Foto:bigstockphotos.com;wlfella


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Berzansko trgovanje Soja Pšenica Kukuruz Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/