Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 30.05.2016. 18:00

Najavljen snažan rast tražnje za sojom!

Zbog više cene uljarica očekuje se da će američki poljoprivrednici proizvodnju kukuruza zameniti proizvodnjom soje.

  • 765
  • 89
  • 0

Velika Britanija je za isporučene zalihe uljane repice ostvarila višu cenu, u drugoj polovini maja, a postignute su i više cene novog roda.

Najveća prednost na svetskom tržištu uljarica dogodila se sredinom maja, kada je američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) napravilo procene ponude i tražnje, projektujući niži nivo zaliha soje, u sezoni 2015/2016, nego što je prethodno projektovano. Prve prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede, za sezonu 2016/2017, najavljuju snažan rast tražnje, ali se očekuje i da će biti ograničenih zaliha.

Rast cene palminog ulja

Prema izveštajima agencije Rojters očekuje se da će američki poljoprivrednici zameniti proizvodnju kukuruza proizvodnjom soje, upravo zbog viših cena uljarica. To je i dalje jako neizvesno, ali postoji zainteresovanost poljoprivrednika koji još nisu obavili setvu.

Cena uljane repice podržana je rastom cena palminog ulja, a malezijske zalihe nastavljaju da padaju, kao i proizvodnja u aprilu. Prema Rojtersovom istraživanju, u aprilu je količina palminog ulja iz Indonezije bila manja nego u martu. To upućuje na dalja očekivanja napetosti na tržištu, što će se odraziti i na trenutne cene.

Izvor: hgca.com, foto: jcesar2015/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Tržište uljarica Rast tražnje Soja Kukuruz Palmino ulje Zalihe soje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!