Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seno
  • 17.11.2021. 18:00
  • Francuska

Najbolje seno na svetu košta do 250 evra po toni - po čemu je posebno?

Od ostalih ga razlikuje miris, cvetni sastav i nutritivna svojstva koja daju specifičan ukus. Gde se proizvodi?

Foto: Facebook/Comite Foindecrau
  • 685
  • 104
  • 0

Seno proglašeno najboljim na svetu dolazi sa juga Francuske i košta čak 250 evra po toni. Foin de Crau (seno iz Kraua) nosi zaštićenu oznaku geografskog porekla i vrlo je traženo među uzgajivačima konja širom sveta, objavila je televizijska kuća ARTE.

Oznaku kontrolisanog porekla ova krmna hrana ima još od 1997. godine, a od 2009. je dobila i zaštićenu oznaku geografskog porekla. Tada je postala prva hrana za životinje sa takvim obeležjem. 

Ovo seno od ostalih razlikuje miris, cvetni sastav i nutritivna svojstva koja daju specifičan ukus. Bale su vezane crvenim i belim konopcima, a proizvodi ih 300 udruženih proizvođača.

Međutim, klimatske promene im stvaraju probleme zbog kojih strahuju za svoju budućnost.

Jedan od onih koji ga proizvodi i trguje njime je i 55-godišnji David Dulier. Uzgaja ga na poljima u Krauu, nekadašnjoj stepi, na tlu ostavljenom na ugaru. 

Nedostatak vode ugrožava proizvodnju

Taj se deo Francuske pretvorio u poljoprivrednu oazu zahvaljujući sistemu kanala koji dovodi vodu iz obližnje reke Durans. Da bi osigurali zadovoljavajući prinos, farmeri moraju da navodnjavaju njive.  

Međutim, potrošnja tog resursa na račun poljoprivredne proizvodnje nailazi na brojne kritike regionalne uprave za vodu. Oni pak smatraju da će zbog sve većih posledica klimatskih promena, voda postati oskudna na jugu te zemlje te da bi reka Durans mogla da izgubi 50 odsto vodnog kapaciteta.

Osim proizvođača sena, nju koriste i na širem području Marseljea zbog čega su izdata jasna uputstva o štednji.

Neki su se proizvođači već okrenuli alternativnim kulturama poput uzgoja badema, a neki su istrajni u svojoj proizvodnji, ali zabrinuti za budućnost. Ako dođe do preraspodele vode, ovi bi ratari mogli da izgube privilegije i svoj najvažniji proizvod.

Uvereni su da bi nivo podzemne vode opala ako se nastavi navodnjavanje istim tempom te da bi se plodnija zemljišta pretvorila u stepu. Tada bi Francuska ostala bez dragocenog sena i bila siromašnija za svoj izvozni hit.


Tagovi

Seno Francuska Krau Zaštićeno poreklo Krma Ishrana konja Cena Zaštićena oznaka geografskog porekla


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.