Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 04.05.2016. 08:00

Najmanje površine pod uljanom repicom još od 2011.

Zbog neprestanih kiša u Argentini je otežana žetva. Požnjeveno je samo 16 odsto posejanih površina. Smanjene su površine pod uljanom repicom, i to za 4 odsto.

Foto: Voggacom/pixabay.com
  • 403
  • 45
  • 0

Situaciju na tržištu, od prošlog petka, obeležio je, kako se i nagađalo, kraj dvonedeljnog rasta cena soje sa američkog tržišta. Čikaške obveznice su znatno pale krajem prošle sedmice, u poređenju sa devetomesečnim periodom, i to uglavnom zbog sredstava dobijenih kupoprodajom.

Tržište uljarica i dalje je veoma koncentrisano na potencijalni uzgoj soje u Južnoj Americi, a razlog za to je zabrinutost zbog vremenskih prilika. U Argentini je zbog obilnih padavina u severoistočnoj regiji otežana žetva. Prošle nedelje, 21. aprila, požnjeveno je samo 16% posejanih površina, gotovo tri puta manje u poređenju sa 46% površina od prošle godine.

Manja proizvodnja uljane repice

Zbog neprestanih kiša u proteklih 20 dana, u ključnim proizvodnim regijama, u Buenos Ajresu, se očekuje pad proizvodnje za 7 %. Dok žetva u Brazilu, uz povoljne vremenske uslove, dobro napreduje, izgledi za padavine u nekim područjima je usporavaju.

Rezultati kanadske statistike pokazuju rast tržišta uljarica. To je podstaknuto proizvodnjom uljane repice za 4% manje s obzirom na prošlu godinu. Biće to najmanje površina pod uljanom repicom još od 2011. godine. Loše su i prognoze na tržištu palminog ulja. Izvoz malezijskog palminog ulja, u prvih 20 dana u aprilu, iznosio je 724 Kt, što je za samo 0,9 % više od marta.

Objašnjenje prikazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Izvor podataka: AHDB cereals&oilseeds Market report

Foto: Voggacom/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Tržište uljarica Južna Amerika Argentina Palmino ulje Soja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta