• Svetsko tržište žitarica
  • 28.06.2015. 14:00

Najniži kvalitet pšenice u poslednjoj deceniji!

Zbog strahovite suše koja na prostoru Kanade i Nemačke traje već neko vreme, postoji velika zabrinutost zbog useva pšenice i nedovoljnih prinosa. Naročito se govori o lošem kvalitetu pšenice koja je uspela da donese rod.

Foto: depositphotos.com,
  • 136
  • 10
  • 0

Ostvaruju se negativna predviđanja u vezi sa klimatskim nepogodama koje su oštetile mnoge useve širom Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao glavnih proizvođača. Najniža specifična težina pšenice u protekloj deceniji rezultat je suše koja je pogodila veliki deo tog područja. Ta pšenica se ne izdvaja ni sadržajem proteina, pa joj je kvalitet u svakom slučaju niži nego proteklih godina.

Nedostatak vlage je velika opasnost za useve na njivama u Kanadi i Nemačkoj, kojima je neophodno između 30 i 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Prosečan kvalitet američke pšenice

Vreme i kvalitet useva ponovo su dominantne vesti na tržištu, a problemi dolaze s područja Evrope, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Početni podaci žetve iz SAD-a potvrdili su strahove u vezi s kvalitetom pšenice. Na osnovu ograničenog broja uzoraka, trenutno dostupnih, prosečni sadržaj belančevina i specifične težine crvene tvrde pšenice (Hard Red Wheat) manji je nego prošle godine, i iznosi 12,2%, odnosno 76,9 kg/hl. Ako se ove brojke nastave dalje kroz žetvu, to bi mogao da bude najniži nivo proteina od 2010. godine na ovamo, te najniža specifična težina u poslednjih 13 godina.

U Kanadi se sa sušom povećava i zabrinutost za potencijal ovosezonskih useva. U Saskačevanu, koji je obično odgovoran za gotovo 50% proizvodnje kanadske pšenice, stanje prolećnih useva je ocenjeno kao najgore još od 2010. godine, dok je 57% prolećnih useva pšenice u Saskačevanu (15. juna) ocenjeno kao u dobrom ili odličnom stanju. To je znatno ispod 87%, kako je bilo pre godinu dana.

Sušna nemačka polja

U EU, nedavno je suvo vreme rezultiralo lošijom procenom za nemačku pšenicu (Nemačko udruženje poljoprivrednih zadruga). U najnovijoj prognozi, udruženje je prognoziralo rod od 25,8 Mt, za razliku od 26,9 Mt prognoziranih u maju, a oko 7% ispod prošlogodišnjeg nivoa. U ovomesečnom izveštaju (MARS EU), prognoze prinosa za većinu useva žitarica revidirane su na niže nivoe u poređenju s lanjskim prognozama zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Foto: depositphotos.com, @saharr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Evropska unija Sjedinjene Američke Države Kanada Pšenica Suša Sadržaj belančevina Crvena tvrda pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]